logo F1online.sk

ESPN: O Albona sa vlani zaujímali dva tímy

Alex Albon
© Twitter/Williams F1
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík27. 7. 2023

Stáva sa z Alexa Albona najžiadanejší artikel na jazdeckom trhu? Niektoré indície z ostatných týždňov to potvrdzujú. Britsko-thajský pretekár by mohol byť prvou voľbou každého top tímu pre prípad, že by prišiel o niektorého zo svojich jazdcov. Albon vraj dostával ponuky už vlani, ale nakoniec sa rozhodol predĺžiť zmluvu s Williamsom.

Vyrojilo sa nemálo kritických hlasov, keď sa vtedajší šéf stajne z Grove Jost Capito usiloval získať Albona. Nevadila mu ani ročná opcia Red Bullu na jeho služby a rodák z Londýna pretekal prvý rok vo Williamse s prilbou ozdobenou červenými býkmi.

Alex vynechal celý ročník 2021, keď pracoval „len“ ako rezervný jazdec Red Bullu. Šírili sa pochybovačné hlasy o jeho psychickej odolnosti aj jazdeckých kvalitách. Ako sa však ukázalo, Capito sa postaral o priam geniálny ťah. Albon sa okamžite stal jedným z ťahúňov Williamsu a v tejto sezóne to potvrdil ziskom jedenástich bodov.

V zákulisí sa začalo intenzívne špekulovať a v tomto roku sa objavili správy, že s Alexom začalo rokovať Ferrari. Vedenie tímu sa vraj chce poistiť pre prípad, že by po roku 2025 odišiel jeden z dvojice Charles Leclerc – Carlos Sainz. Trochu slabšie zazneli v éteri aj hlasy o volaní Red Bullu, ktorý sa nie tak dávno vzdal Albonových služieb.

Podľa ESPN však záujem o Alexa v tomto roku nie je ničím novým. „Reštart jeho kariéry vyvolal v padoku veľký ohlas. Zdroje ESPN uviedli, že najmenej dva tímy prejavili minulý rok vážny záujem o získanie Albónových služieb na túto sezónu, ale nedokázali vyriešiť otázky týkajúce sa jeho súčasnej zmluvy,“ píšu zámorské zdroje.

Kto by to tak asi mohol byť? Nuž, ESPN to nešpecifikovalo, ale my tipujeme, že jedným zo záujemcov mohol byť určite tím Haas s podporou Ferrari. Americká stajňa vlani hľadala náhradu za Micka Schumachera. Napokon padla voľba na Nica Hülkenberga, ale niet pochýb, že Albon by bol pre Günthera Steinera nemenej atraktívnou voľbou. Ďalšou možnosťou môže byť spomínaný Red Bull, teda jeho sesterský tím AlphaTauri, ktorý sa vlani lúčil s Pierrom Gaslym. Necháme však na každého z vás, aby prišiel s vlastnou špekuláciou.

„V prvom rade je vždy príjemné získať pozornosť, nielen zo strany médií a verejnosti, ale aj padoku a ostatných tímov,“ povedal Albon v rozhovore pre ESPN.

„Záleží len od vášho výkonu, musíte odviesť najlepšiu možnú prácu a vytvoriť pre seba čo najlepšiu platformu. Sústredím sa však na Williams a som nadšený z pokroku tohto tímu. Uvidíme, kam nás to dostane v nasledujúcom roku alebo dvoch a či dokážeme časom bojovať napríklad aj o pódiá, pretože práve tie sú mojím cieľom. Rád by som dostal šancu bojovať o pódiá a víťazstvá skôr, než celý zošediviem a zostarnem,“ hovorí s úsmevom Albon.

V padoku azda nenájdete človeka, ktorý by sa niekedy sťažoval na Alexove maniere. Veľa ľudí sa zhoduje, že tento britský rodák disponuje vzácnou kombináciou ázijskej slušnosti a anglického humoru. Medzi svojimi kolegami sa teší skvelej povesti pre svoju miernu a vyrovnanú povahu, čo však nie sú vlastnosti typické pre veľkých šampiónov.

„Na špekuláciách je pekné, že vám ukážu, či sa veci vyvíjajú dobre. V istom zmysle sú teda dohady pekné. Nájdu sa však aj niektoré menej pekné. Často mi priatelia posielajú absolútny odpad s otázkou, či je to pravda,“ hovorí Albon.

„Ja sa však sústredím len na Williams. Na špekulácie sa nemusím koncentrovať, pretože to všetko má na starosti môj manažér. Sústredím sa na jazdu. Momentálne nie je potrebné hovoriť o špekuláciách a chodiť okolo nič, pretože sa nám darí a posúvame sa nahor.“

„Chvíľu potrvá, kým sa Williams stane jedným z top tímov, ale verím, že sa tam dostaneme. Aj keď som ochotný počkať šesť alebo sedem rokov, tak ako som povedal, dovtedy už budem šedivý a vráskavý!“ dodal Alex.

Súvisiace články