logo F1online.skF1online.sk

Hamilton je späť! V Maďarsku vypálil rybník Maxovi Verstappenovi a získal pole position

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala22. 7. 2023

Lewis Hamilton na Hungaroringu ukázal, prečo je sedemnásobným majstrom sveta. V strhujúcej kvalifikácii dokázal poraziť aj dominátora Maxa Verstappena, a tak v nedeľu bude so svojím Mercedesom stáť na pole position pred veľkým rivalom z roku 2021. Na treťom mieste skončil Lando Norris na McLarene.

Max Verstappen mohol na Hungaroringu zaknihovať šiestu pole position za sebou. I napriek tomu, a možno práve kvôli tomu, že Red Bull nasadil nový balíček, však o ďalšie kvalifikačné víťazstvo prišiel. Dvojnásobný šampión bol očividne sklamaný zo svojho výsledku a po vystúpení z auta skonštatoval, že červení býci mali byť vpredu. Je však možné, že vylepšený monopost ešte nedokázali optimálne nastaviť, a tak sa nechcene zahnali do kúta.

Na Lewisa Hamiltona dnes nemali a aj keď s ním prehrali len o mikroskopických 0,003 sekundy, na to sa už história nebude pýtať. Britský jazdec do toho musel dať všetko, aby naplnil papierové predpoklady svojho vlastného tímu: Toto Wolff po treťom tréningu konštatoval, že kým Red Bull je rýchlejší na stredne tvrdých gumách, Mercedes má navrch na mäkkej zmesi.

Po piatkovej pochmúrnej nálade na Hamiltonovej strane garáže ide o veľké obrodenie sedemnásobného šampióna.

Pozície v druhom rade si vybojovali McLareny zásluhou Landa Norrisa a Oscara Piastriho. Ani Norris nebol s kvalifikáciou celkom spokojný. Sypal si popol na hlavu za to, že v nej spravil priveľa chýb. V poslednom ostrom kole vraj určite mohol nájsť chýbajúcu desatinku sekundy, ktorá by ho posunula na pole position.

Neuveriteľnú sobotu majú za sebou piloti Alfy Romeo. Už v prvých častiach kvalifikácie sa ukazovalo, že tvrdé, resp. stredne tvrdé pneumatiky dokážu skvele zahriať. Vďaka tomu sa držali na popredných priečkach a Valtteri Bottas sa neraz ocitol až na čele.

Azda nik však nečakal, že monopost z Hinwilu bude tak skvele fungovať aj na najmäkšej zmesi, s ktorou zvyknú mať piloti opačný problém; gumy s červeným označením sa prehrievajú. Kuan-jü Čou však poriadne zabral a obsadil piate miesto, čím porazil aj továrenského jazdca Ferrari Charlesa Leclerca, a rovnako tímového kolegu Valtteriho Bottasa.

Hungaroring s pomalými a stredne rýchlymi zákrutami mal viac vyhovovať nielen Ferrari, ale aj Aston Martinu, no postupný prepad britskej stajne pokračoval i na maďarskej pôde. Do Q3 sa vošiel len Fernando Alonso a obsadil nie veľmi lichotivé ôsme miesto, Lance Stroll zostal pred bránami poslednej časti.

V Q3 sme konečne mohli privítať aj Sergia Péreza. Po výkonoch z uplynulých veľkých cien a najmä kvalifikácii je to posun vpred, ale ešte ho čaká dlhá cesta. Skončiť na deviatej priečke v monoposte, ktorý je najlepší v celom štartovom poli, nie je zrovna svetoborný výsledok.

Desiate miesto si pripísal Nico Hülkenberg. Nemecký jazdec dal opäť “na frak” Kevinovi Magnussenovi, ktorý obsadil predposlednú priečku.

V elitnej desiatke chýbal Carlos Sainz, keďže v závere Q2 ho z postupového desiateho miesta odsunul jeho kolega Charles Leclerc, a katastrofálny výsledok zaznamenal George Russell. Pilot Mercedesu mal však kus smoly, keď piloti za ním odmietli rešpektovať džentlmenskú dohodu a pred štartom jeho ostrého kola ho začali predbiehať. Z tohto dôvodu mal pokazený celý prvý sektor a keďže jazdil tesne za svojimi súpermi, tak aj zvyšok kola.

Daniel Ricciardo po návrate do kolotoča F1 porazil Júkiho Cunodu. Aj keď ho zdolal len o 0,013 sekundy, aj tento skalp sa ráta.

Súvisiace články

Diskusia