logo F1online.sk

Ocon: V aute som sa prepadol. Sedačka sa mi po dopade rozlomila na polovice

Esteban Ocon a Pierre Gasly
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala24. 7. 2023

Po dvojitom vypadnutí Alpinov vo Veľkej Británii nasledovalo ďalšie. Tentoraz však piloti francúzskeho tímu nedokázali prejsť bez ujmy ani jedno celé kolo. Obaja museli odstúpiť na následky poškodenia po kolízii v prvej zákrute. Esteban Ocon prezradil, že sa mu dokonca prelomila sedačka.

Hoci sa spočiatku zdalo, že jazdci Alpinu do seba vrazili vlastným pričinením, opakované zábery ukázali skutočného vinníka nehody. Bol ním Kuan-jü Čou. Keď sa čínsky jazdec prerátal pri brzdení, trafil Daniela Ricciarda, ktorý zas ťukol do Estebana Ocona. Až následne sa v sebe ocitli oba monoposty Alpinu; Esteban Ocon dokonca vysoko vo vzduchu.

“V prvej zákrute som pocítil zásah. Bola to skrátka Čouova chyba vzadu, po ktorej nasledoval tvrdý náraz,” opisoval sekundy po štarte pretekov Esteban Ocon. “Vyhodilo ma do vzduchu, moje zadné kolesá boli vo výške možno až troch alebo štyroch metrov. Bol to tvrdý dopad.”

Ako je na tom Francúzova chrbtica? “Zatiaľ je to OK, mal by som vám dať vedieť o pár hodín. Moja sedačka sa však rozlomila na dva kusy. Už len z toho viete, aký prudký bol môj dopad. V aute som sa úplne prepadol. Myslel som si, že sa mi zlomilo zadné zavesenie, pretože tak poškodené auto sa ovládalo strašne. V skutočnosti sa mi však zlomila sedačka, čo zmenilo aj môj posed.”

“Žiaľ, oba naše monoposty boli vyradené. Sú to následky toho, že sme štartovali vzadu. Keď ľudia štartujú na nižších pozíciách, zvyknú viac riskovať. Myslím, že presne na to sme doplatili. Žiaľ,” povzdychol si po veľmi krátkej VC Maďarska.

Ocon napokon nemusel zamieriť do lekárskeho centra na okruhu, ale po pretekoch bol v opatere fyzioterapeuta. “O týždeň budeme pretekať zas, aspoň budeme môcť rýchlo zabudnúť na tento víkend.”

Zabudnúť bude chcieť aj Oconov kolega Pierre Gasly. V nedeľu ho postretol rovnaký osud. “V prvom rade je to extrémne frustrujúce, že sme hneď v prvej zákrute prišli o obe autá. Zdá sa, akoby sa nás nešťastie nechcelo pustiť. Každý víkend nás postretne nejaká smolná situácia. Dúfam, že sa z tejto špirály veľmi rýchlo dostaneme,” nádeja sa 27-ročný Francúz.