logo F1online.sk

Pérez si na zvyšok sezóny určil nový cieľ, Verstappen v ňom už nefiguruje

Sergio Pérez
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala24. 7. 2023

Po solídnej jazde z deviateho miesta až na pódium Sergio Pérez konečne pookrial. Verí, že už sa mu podarí zmeniť kurz, ktorý sa ešte pred pár dňami ponášal na kurz Titanicu, do príjemnejších vôd. Na zvyšok sezóny si dokonca určil cieľ, ktorý však len málokto označí za ambiciózny.

Zdá sa, akoby celá večnosť ubehla od doby, keď ambíciou Sergia Péreza bol majstrovský titul a neskôr víťazstvá. Odvtedy prekonal veľmi ťažké obdobie, za ktoré si podľa šéfov Red Bullu čiastočne môže aj sám. Príliš sa totiž zamestnával Verstappenovými výkonmi a stratou naňho. Preto nový a oveľa udržateľnejší cieľ ho môže dostať do väčšej pohody: Na každých pretekoch do konca roka chce skončiť na pódiu. Ak sa mu to podarí, zisk druhého miesta v Pohári jazdcov bude mať prakticky istý.

Po VC Maďarska sa Nico Rosberg spýtal Sergia Péreza, či mu jeho stíhacia jazda zvýšila sebavedomie. “Áno, rozhodne. Takéto výkony a takéto dni pomáhajú. Odteraz sa teším na to, že počas každého jedného víkendu skončím na pódiu. Pokračujme v tom!”

Šnúra vypadnutí v Q2 a Q1 sa skončila, teraz je teda na rade pódiová. Započal ju ziskom tretieho miesta, hoci miestami sa zdalo, že si poradí aj s Landom Norrisom a skončí druhý. “Boli sme blízko druhej priečky, žiaľ, narazili sme na veľa pomalších jazdcov. Trať bola mimo ideálnej stopy neuveriteľne špinavá. V posledných kolách sa mi na gumy nalepila špina, keď som predbiehal pomalšie autá, a stratil som pár sekúnd.”

Rovnaký problém mal však aj Norris, ktorého pneumatiky sa dali dokopy až ku koncu stintu. Pérez to vnímal rovnako. “Ku koncu sa zotavili, ale už bolo neskoro. V každom prípade si myslím, že tím pripravil skvelú stratégiu a získali sme excelentný výsledok.”

Mexický zástupca v F1 v nedeľu predviedol niekoľko odvážnych manévrov, napríklad na Georgea Russella či Oscara Piastriho. Komisári ho dokonca vyšetrovali za potenciálne vytlačenie Austrálčana z trate, no zhodli sa na tom, že Pérez sa voči jazdcovi McLarenu neprevinil.

Podľa Péreza to bol skrátka “tvrdý súboj”. “Bolo to na hrane, pretože sme mali podobne staré pneumatiky. Do boxov sme zamierili v rovnakom kole, takže sme boli na čerstvých gumách a ja som sa rozhodol ísť po vonkajšku. V prvej zákrute sme sa dotkli a v druhej takisto, takže to bolo dosť tesné, ale nazval by som to tvrdým pretekaním.”