logo F1online.sk

Albonov pokoj a sebadôvera sa šíria po celej garáži, znie z Williamsu

Alex Albon
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík18. 7. 2023

Našiel Williams svojich záchrancov? Tento tím je už niekoľko sezón na dne a ani príchod nových majiteľov nepriniesol stajni tak žiadané rozsiahle investície. Aj bez nich však stajňa ukazuje prvé náznaky opatrného vzostupu. Po príchode nového šéfa Jamesa Vowlesa a vďaka fantastickým jazdeckým výkonom Alexa Albona sa do Williamsu vkráda sebadôvera, ktorá v garáži tohto tímu chýbala poriadne dlho.

Po pretekoch v Silverstone sa stajňa z Grove posunula už na siedme miesto Pohára konštruktérov. Nad sebou má už len veľké tímy s veľkými zdrojmi Alpine a McLaren. Na dne tabuľky zápasia o „omrvinky“ Williams, Haas, Alfa Romeo a AlphaTauri. Z tohto štvorsúboja zatiaľ vychádza víťazne prvý menovaný hlavne vďaka vynikajúcim výkonom Alexa Albona.

„Čo ma na Alexovi zvlášť ohromuje, je jeho pokoj napriek nelichotivej situácii v Q1,“ spomína na kvalifikáciu v Silverstone šéf pre výkonnosť Williamsu Dave Robson. Albon bol vtedy tri minúty pred koncom na poslednom mieste, ale nakoniec s prehľadom postúpil.

„Poslali sme ho do tlačenice, v ktorej strácate tlak v pneumatikách. Nutne sme potrebovali zajazdiť čisté kolo, aj keď to nebol z našej strany ideálny začiatok. Zajazdil však neskutočné kolo, ktoré vyvieralo v prvom rade z jeho stoického pokoja. Počas červenej fázy ani trochu nepanikáril, zostal pokojný, uvoľnený a spokojný, že situáciu má stále vo vlastných rukách.“

„V drvivej väčšine prípadov dokáže z auta vyťažiť všetko. Je to pre nás obrovská devíza, pretože ak z neho nedostanete všetko, tak strácate sebavedomie. Myslím si, že jeho pokoj vyviera z čistej sebadôvery, ktorá sa šíri naprieč celou garážou. Keby tam vošiel v záchvate paniky, zmenilo by sa to na poriadny bordel,“ hovorí Robson.

„Ak sa dostane do pozitívnej špirály a naberie sebadôveru, dostane z auta maximum. Táto sebadôvera následne plodí sebadôveru všade okolo,“ dodal.

„Albono“ rozhodne dokázal reštartovať svoju kariéru a po ťažkej skúsenosti v Red Bulle trieli opäť medzi hviezdy. Jeho výkony v ostatnom období vraj prilákali záujem veľkých mien. Divoké mediálne špekulácie z posledných dní zahŕňali aj jeho meno. Ferrari si vraj Albona „predrokovalo“ pre prípad, že odíde Leclerc alebo Sainz. Rodáka z Londýna mal kontaktovať dokonca aj jeho bývalý zamestnávateľ Red Bull. Dôkazom o jeho sebadôvere má byť aj skutočnosť, že Alex vraj odmietol.

Súvisiace články