logo F1online.skF1online.sk

Nechýba Pérez Red Bullu? Verstappen: Pohár konštruktérov vyhrám aj sám

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala9. 7. 2023

Red Bull má v tejto sezóne veľké šťastie, že v tímovom šampionáte nemá žiadneho vážneho súpera. Aj keď Sergio Pérez je v tohtoročných kvalifikáciách úplne stratený, v pretekoch dokáže nazbierať slušný počet bodov, keďže žiaden z konkurenčných monopostov nemá nárok na stroj s menom RB19. Druhé šťastie je, že si konkurencia navzájom berie body, nuž a do tretice spomeňme suverénne výkony Maxa Verstappena, ktorý to vraj všetko dokáže vybojovať aj sám.

Sergio Pérez si už piatykrát za sebou mohol dopriať pokvalifikačnú sprchu skôr ako Max Verstappen. Vo Veľkej Británii sa dokonca neprebojoval ani do Q2, čo je obrovské sklamanie, ktoré nemožno ospravedlniť ničím, ani kvalifikačnou stratégiou červených býkov. Aj sám Mexičan priznáva, že v premenlivých podmienkach sa jeho nedostatky dostávajú do popredia.

Ako vníma Max Verstappen výkony svojho kolegu, ktorý sa len pred pár týždňami po vzore Valtteriho Bottasa dušoval, že bude bojovať o majstrovský titul? “Neviem, čo sa stalo v sobotu, ale s naším autom by ste mali byť schopní prebojovať sa do Q3,” znie hodnotenie dvojnásobného šampióna pre holandské médiá.

Nie je otrávený z toho, že Pérez mu prakticky vôbec nepomáha a v nedeľu sa musí zachraňovať? Keby práve zvádzal boj o titul, Pérezove výkony by nahrávali súperom… “Na to sa musíte spýtať Helmuta alebo Christiana. Ale áno, samozrejme, že stále bojujeme o tímový šampionát.”

Z neho si však Verstappen ťažkú hlavu nerobí a so smiechom poznamenáva: “Ale momentálne ho dokážem vyhrať aj sám!” A má pravdu. Rodák z Hasseltu má na svojom konte už 229 bodov, pričom najbližší prenasledovateľ, teda Mercedes, naňho stráca 51 majstrovských bodov. Red Bull by si vďaka Verstappenovi mohol pred VC Belgicka predĺžiť celozávodnú dovolenku, a aj tak by po letnej pauze len vďaka Holanďanovi zostal na čele priebežného poradia. Počas jednej veľkej ceny je totiž maximálny počet bodov zhora ohraničený číslom 44.

Pred rokmi chceli fanúšikovia vedľa Maxa Verstappena vidieť niekoho iného ako Daniela Ricciarda, následne Pierrea Gaslyho, Alexa Albona, nuž a teraz má čierneho Petra v rukách Sergio Pérez. Ľudia opäť veria, že Daniel Ricciardo by dal svojmu bývalému kolegovi zabrať, keď to Pérez očividne nedokáže. Je však pravdepodobné, že Verstappen by aj jeho rozmenil na drobné v monoposte, ktorý mu dokonale sedí.

V každom prípade Max Verstappen cez víkend v Silverstone chválil svojho exkolegu. “Na simulátore odvádza dobrú robotu, no neprekvapuje ma to. V McLarene zažil ťažké roky, ale svoj talent skrátka nestratíte. Navyše má množstvo skúseností.”

“Viem, že u nás sa cíti komfortne. Aj on sám hovorí, že spravil krok vzad, aby sa mohol reštartovať. V tomto tíme sa nakoniec cíti ako doma, veď v ňom strávil veľa času. Teraz je na simulátore a veľmi dobre nám načúva, veľa sa toho pýta.”

“Ja Daniela dobre poznám, takže sa vieme baviť o mnohých veciach. Pýtam sa ho, či chce niečo vyskúšať, alebo aký má názor na nejakú vec. A pýtam sa ho aj na budúci vývoj a podobne,” vyzdvihol Ricciardovu pracovnú morálku Max Verstappen.

Znamená to, že by bol rád, keby sa opäť stal jeho tímovým kolegom namiesto Sergia Péreza? Odpovedal so smiechom: “To nezávisí odo mňa!”

Súvisiace články

Diskusia