logo F1online.skF1online.sk

V kvalifikácii bol opäť na čele Verstappen, hviezdil však senzačný McLaren

Max Verstappen a Lando Norris
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala8. 7. 2023

Kvalifikácia na Veľkú cenu Veľkej Británie potešila všetkých domácich fanúšikov McLarenu, ktorí už pätnásť rokov čakali na podobnú sobotu. Landovi Norrisovi sa pre McLaren podarilo vybojovať štart z prvého radu v Silverstone prvýkrát od roku 2008, pričom tento úžasný výsledok vyšperkoval Oscar Piastri tretím miestom. Meno muža na pole position by ste však uhádli aj bez našej pomoci: Nie je ním nik iný ako dominantný Max Verstappen.

Sobotu v Silverstone režírovalo počasie. Premenlivý vietor a zrážky komplikovali život celému štartovému poľu, no nie Maxovi Verstappenovi. Dvojnásobný šampión sa do Q3 prebojoval absolútne suverénne — aj keď v Q1 zažil trochu trápny moment, keď vrazil do bariéry v boxovej uličke — a na nových pneumatikách v závere nasadil latku časom 1:27,084. Pred Hamiltonom, Piastrim a Norrisom mal náskok viac ako šiestich desatín.

Potom však obuli čerstvé pneumatiky aj všetci ostatní a časy sa začali vyrovnávať. Za Verstappenom to začalo byť poriadne tesné, keď jazdcov delili len stotinky sekundy. Lando Norris sa dokonca dostal pred Verstappena, ale Holanďan mal ešte niečo v rukáve a prvé miesto si vzal späť.

A hoci Lando Norris po kvalifikácii vyhlásil, že Max “ako vždy všetko pokazil”, na chlapcoch z Wokingu bolo vidieť, že výsledok ich nesmierne potešil rovnako ako britských fanúšikov na tribúnach.

Za pomyselným kvalifikačným pódiom skončili Charles Leclerc a Carlos Sainz, ktorých delilo len ničotných 0,012 sekundy. Ferrari určite pomýšľalo na viac, ale nakoniec hrali úlohu aj tie najmenšie detaily. V každom prípade dvojica si po kvalifikácii bude mať čo vysvetľovať, keď sa povadila v Q1: Carlos Sainz sa počas prípravného kola predbehol pred Leclerca, hoci prioritu mal mať práve Monačan.

Aj na ďalších priečkach šlo o tisícinky sekundy, čo sú neskutočné hodnoty na takom dlhom okruhu, akým je Silverstone. George Russell stratil na Carlosa Sainza 0,007 sekundy, Lewis Hamilton na svojho tímového kolegu 56 tisícin. Hamiltonovi to istotne bude ľúto, keďže po prvých pokusoch bol na druhom mieste vedľa Verstappena. Na repete ich súboja z roku 2021 si tak ešte bude musieť počkať.

V najlepšej desiatke skončil aj Alex Albon. Williamsu sa v Silverstone veľmi darí, za čo vďačí skvelej rýchlosti na rovinkách aj novému balíčku. Nestačil naňho dokonca ani Fernando Alonso na Aston Martine a Pierre Gasly z Alpinu, ktorí uzavreli najlepšiu desiatku.

Sklamanie dnes zavládlo na Strollovej strane garáže, ale najmä u Sergia Péreza, ktorý v prvej časti kvalifikácie nevedel, kde je sever a celý čas sa pohyboval na hrane vypadnutia. Zdalo sa, že Mexičanovi pomôže červená vlajka, keď sa Kevinovi Magnussenovi v Stowe vypla pohonná jednotka a svoj monopost odstavil na trati.

Pérez mal možnosť sa upokojiť, nasadiť čerstvú mäkkú zmes a vyraziť na trať ako prvý. Spočiatku sa vyšvihol na priebežné prvé miesto, no ostatní boli od neho rýchlejší. Predbehlo ho až pätnásť jazdcov a pilot Red Bullu vypadol už v Q1. Piatykrát za sebou tak chýbal v najlepšej desiatke.

Valtteri Bottas v Q2 nejazdil, keďže svoj monopost bol nútený opustiť už v závere Q1, a Kevinovi Magnussenovi zlyhala technika.

Komisári majú pred sebou ešte vyšetrovanie Kuan-jü Čoua za zablokovanie Estebana Ocona, nuž a posvietia si aj na Nycka de Vriesa, ktorému hrozí trest za nebezpečné vypustenie z boxov.

Image

Na záver nezabudnite, že dnes máte poslednú šancu zapojiť sa do našej súťaže o mesačné predplatné DIGI GO, v ktorom nájdete aj stanice Sport1 a Sport2. Súťažíme na našom Facebooku aj Instagrame.

Súvisiace články

Diskusia