logo F1online.sk

Russell: Leclercove bránenie? Dosť pochybné

Charles Leclerc a George Russell
© Twitter/Ferrari
Petra Polubňáková
Petra Polubňáková11. 7. 2023

Úvodný stint pretekov v Silverstone priniesol urputnú snahu Georgea Russela o predbehnutie Charlesa Leclerca, ktorá ale v danej chvíli k úspechu neviedla. Pilot Mercedesu po podujatí obvinil Monačana zo spornej obrany a naznačil, že niektoré jeho manévre boli priam hraničné.

Russell na mäkkých pneumatikách odjazdil nezvyčajne dlhý stint, pričom počas prvých osemnástich kôl udatne tlačil na pilota Ferrari. Ten však potom zavítal na priskorú zastávku v boxoch a pretekárovi Mercedesu tým uvoľnil cestu.

Britský rodák po podujatí neskrýval spokojnosť s úvodnou fázou pretekov. „Na týchto pneumatikách som sa cítil naozaj dobre, a to som odjazdil 28 kôl s odstupom jednej sekundy od auta predo mnou. Myslím si, že keby som jazdil v čistom vzduchu, mohol by som zostať na trati ešte dlhšie.“

„Snažil som sa zo všetkých síl predbehnúť Charlesa, pričom miestami sa on snažil o pochybné bránenie. To by ale nezmenilo moje preteky. Ak by som sa dostal cez neho, pravdepodobne by to znamenalo, že by som išiel do boxov ešte skôr. A takisto by asi oba monoposty McLarenu zašli prezuť, aby ma pokryli. Takže aj tak by som skončil piaty,“ povedal Russell.

A ako Brit vnímal spomínané Leclercove manévre? „Išlo len o brzdenie do šestnástej zákruty. Chystal som sa naňho ísť z vnútornej strany a hneď v brzdnej zóne na mňa vybehol dosť agresívne. To pravidlá jednoznačne nepovoľujú. Keď máte len jednu príležitosť na predbiehanie a on dostane len akési varovanie, je to trochu frustrujúce.“

„Nemyslím si, že je potrebné to rozoberať na jazdeckom brífingu. Bolo to ale veľmi hraničné. Musím si ešte raz pozrieť video. Z auta som mal pocit, že je to na hranici alebo možno tesne nad hranicou. Nevidel som opakovaný záznam. Momentálne sa tým príliš nezaoberám,“ tvrdí pilot „čiernych šípov“.

Čo by však Mercedes malo rozhodne trápiť, je pozoruhodný výkon McLarenu. Samotný Russell očakával, že po odchode safety caru bude schopný bojovať s „papájovými“. Lando Norris a Oscar Piastri boli totiž na hardoch, kým on mal obuté mediumky. Opak bol však pravdou.

„Myslel som si, že to bude jasné – Lewis na druhom mieste a ja na treťom. Nemohol som uveriť tomu, ako to na tých pneumatikách zvládli. Možno keby nasadili mäkkú zmes, nefungovalo by to rovnako ako na našom aute. A ak by sme my mali nasadené tvrdé pneumatiky, pravdepodobne by nefungovali rovnako ako na ich aute,“ dodal pilot „čiernych šípov.“

Súvisiace články