logo F1online.skF1online.sk

Prvý tréning podľa očakávania v réžii Red Bullu, najbližším prenasledovateľom Albon

Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík7. 7. 2023

Prvý tréning na Veľkú cenu Veľkej Británie prebehol pokojne a bez väčších incidentov. V Silverstone to zatiaľ vyzerá na neohrozenú vládu Red Bullu. Kým za Maxom Verstappenom je poradie nesmierne vyrovnané, Holanďan a jeho monopost RB19 majú naďalej nemalý náskok.

Prvý tréning na britskú GP prebehol pokojne a bez väčších incidentov. Spočiatku sa jazdci sťažovali na veľký nedostatok priľnavosti na okruhu, na ktorý niektorí doplatili výletom mimo trať. V zákrute Luffield sa roztočil Nyck de Vries, ale dokázal sa vrátiť na trať a pokračoval v jazde.

Tímy postupne zrýchľovali a zrýchľovali. Keď prišiel v druhej polovici tréningu čas obuť mäkké pneumatiky, nie všetci tak urobili. Red Bull si ich však vyskúšal a výsledkom bolo prvé miesto pre Maxa Verstappena a druhé (aj keď až na druhý pokus) pre Sergia Péreza.

O prekvapenie sa postaral tretí Alex Albon, ktorého Williams preťal cieľovú čiaru v rovnakom čase ako štvrtý Fernando Alonso. Španiel stratil na pilota Williamsu nemalé dve desatiny sekundy a na prvého Verstappena takmer sedem desatín. Z toho nám vyplývajú dve skutočnosti. Po prvé, Williams zrejme natankoval menej paliva než ostatní; po druhé, náskok Red Bullu je naďalej veľmi veľký.

Na piatom a siedmom mieste nájdeme pilotov Ferrari, ktorí pokračujú v konzistentných výkonoch z posledných týždňov. Predelil ich šiesty Esteban Ocon. Do najlepšej desiatky sa vošiel aj druhý Aston Martin Lanca Strolla a oba McLareny.

Až v druhej desiatke nájdeme pilotov Mercedesu, ktorí rozhodne triumfovali v počte sťažností na auto aj podmienky na trati. Tím však nenasadil do boja najmäkšie pneumatiky, a tak sú jeho časy pomerne skresľujúce.

FOM

Súvisiace články

Diskusia