logo F1online.sk

Albon je mimoriadne podceňovaný, domnieva sa Vowles

Alex Albon
© Martin Trenkler
Tomáš Masár
Tomáš Masár5. 7. 2023

Len máloktorému jazdcovi sa podarí ujsť hrobárovi z lopaty a reštartovať kariéru v takom veľkom štýle, ako Alexandrovi Albonovi. Britsko-thajský pretekár pôsobí už druhý rok vo Williamse, ktorý po ňom siahol po vyhadzove z Red Bullu. Dvadsaťsedemročný pilot síce boduje len sporadicky, no nič to nemení na tom, že svojmu bývalému a rovnako tak aj súčasnému tímovému kolegovi dáva poriadne na frak. Podľa Jamesa Vowlesa je Albon nielen rýchly, ale má aj vodcovské schopnosti – a to je cenená vlastnosť, bez ktorej sa k úspechu nedopracujete.

Albon si v Kanade pripísal na konto šesť bodov za siedme miesto. Verte či nie, Williams sa vyššie neumiestnil už šesť rokov. Pretekár jazdiaci pod thajskou licenciou si pozoruhodne počínal aj v Rakúsku, kde sa prebojoval do záverečnej časti kvalifikácie a v pretekoch opätovne siahal na body.

Podľa šéfa Williamsu James Vowlesa má Albon majstrovský potenciál. Svojho zverenca nadovšetko chváli a prirovnáva ho k majstrom sveta, s ktorými mal tú možnosť spolupracovať ešte počas pôsobenia v Mercedese.

„Pracoval som s veľkým počtom majstrov sveta,“ vyslovil sa Vowles v podcaste Beyond the Grid. „V Rakúsku nezaváhal ani raz – a to ani vtedy, keď bol pod tlakom štyroch za ním idúcich rýchlych áut, ktoré mali oveľa čerstvejšie pneumatiky ako on.“

„Pri výjazde z desiatej zákruty a ešte niektorých ďalších zákrut odvádzal veľmi dobrú prácu, čo si aj patrične uvedomuje. Nie je však ten typ osobnosti, ktorý to vykričí celému svetu, ale z môjho pohľadu si v Rakúsku počínal ako skutočný šampión.“

Vowles považuje Albona za nedoceneného. Držiteľ dvoch pódiových umiestnení vraj predvádza aj možné-nemožné a len jeho zásluhou nefiguruje Williams na poslednej priečke v Pohári konštruktérov.

„S autom jazdí na hranici jeho schopností. Som toho názoru, že je nesmierne podceňovaný a som neskutočne šťastný, že je súčasťou našej organizácie a ešte dlho bude,“ uzavrel Vowles.

Súvisiace články