logo F1online.skF1online.sk

Horner sa smeje Allisonovi: Aj s nefunkčnými vylepšeniami sme porazili vaše funkčné

Christian Horner
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík11. 6. 2024

Trať, ktorá Red Bullu nemala vyhovovať a nevyhovovala; trať, na ktorej mali vyhrať súperi; a nakoniec trať, na ktorej zvíťazil Max Verstappen. Nadvláda Red Bullu nad Formulou 1 pokračuje, len tak-tak, ale pokračuje. Christian Horner tým pádom mal po Veľkej cene Kanady priestor na drobné „rypnutie“ do súperov.

Všetko vyvolal technický riaditeľ Mercedesu James Allison, ktorý na piatkovej tlačovej konferencii šéfov tímov naznačil, že vylepšenia Red Bullu, ktoré tím predstavil v Imole, v podstate nefungovali. „Tipujem, že keď sa dostaneme na trať so slušnou škálou rôzne rýchlych zákrut, tak už na tom budú dobre, ale v tejto chvíli ich upgrade vyzerá ako downgrade. Takže držíme si palce, pretože to by ich poriadne pomotalo,“ vyhlásil Allison.

Nuž, aj keby to bola pravda, tak Red Bull s týmto „downgradom“ porazil všetkých na trati, ktorá monopostu RB20 nevyhovovala. Aj keď bola hlavným dôvodom tohto úspechu genialita Maxa Verstappena, nie jeho auta, Christianovi Hornerovi to poskytlo ideálnu príležitosť, aby vrátil úder svojmu odvekému rivalovi.

„Nuž, aj s naším dowgradom sme dokázali poraziť ich funkčné vylepšenia. Je to príjemné a obohacujúce víťazstvo,“ uškrnul sa boss Red Bullu, ktorý však nechcel podceniť tím, ktorý nebol od víťazstva vôbec ďaleko.

„Myslím si, že ich monopost vždy podával dobré výkony na špinavých a zaprášených tratiach. Okrem toho tu nie sú žiadne rýchle zákruty. Spolu s novým povrchom to mohlo zvýrazniť ich silné stránky. Na nasledujúcich dvoch veľkých cenách uvidíme, či sa dotiahnu, alebo to bolo ich maximum,“ dodal Horner.

Aj keď sa Red Bull v Kanade len tesne udržal nad vodou, a priznal to aj sám šéf stajne, takéto preteky môžu prichádzať stále častejšie. Okrem toho nás ešte čakajú trate, ktoré opäť zvýraznia slabiny RB20. Presne pred takýmito scenármi varuje aj Horner.

„V priebehu sezóny nás čakajú ďalšie okruhy, ako napríklad Singapur, kde nás môžu postihnúť opäť problémy. Očakávame, že Ferrari a McLaren – a Mercedes sa tento víkend takisto dostal do tohto okna – budú konkurencieschopní na každej trati. Aj keď sme v tejto sezóne vyhrali šesť z deviatich pretekov, musíme zostať v najlepšej forme, aby sme si udržali vedenie,“ skonštatoval boss Red Bullu.

Súvisiace články

Diskusia