logo F1online.skF1online.sk

Nikoho nekopírujeme, bránia sa vo Ferrari

Charles Leclerc
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík12. 6. 2023

Veľká cena Španielska priniesla zásadnú zmenu v smerovaní Ferrari. Tím v Barcelone uviedol rozsiahle novinky a nasadil nové bočnice. „Vaničky“ sú preč a nahradilo ich riešenie podobné Red Bullu, Aston Martinu a teraz aj Mercedesu. Inžinier Ferrari Jock Clear však zdôraznil, že Ferrari nikoho nekopírovalo.

Po veľmi náročnom začiatku sezóny urobili v Maranelle čelom vzad a siahli po významných zmenách. Ich monopost dostal nový vzhľad a aj keď nepredviedol v Barcelone okamžité zlepšenie, v tíme veria, že toto je smerom do budúcnosti tá správna cesta.

Podľa inžiniera stajne Jocka Cleara neboli zmeny inšpirované Red Bullom, ale aerodynamickými ziskami. Na otázku, prečo Ferrari zmenilo koncepciu bočníc, odpovedal úspešný inžinier jasne: „Každý tím je pri predstavení svojho monopostu presvedčený o správnosti zvolenej cesty. Nikto nepovie: ‚Zvolili sme takéto bočnice, ale nie sme presvedčení o správnosti tohto riešenia.‘“

„Boli sme presvedčení, že sme si vybrali dobre. Všetci sa však musíme učiť od ostatných a takisto sa učíme sami,“ hovorí Clear.

„Nikoho nekopírujeme v pravom zmysle slova. Sledujeme, čo súperi robia, potom prídeme do nášho veterného tunela a snažíme sa zistiť, či to funguje. Nasadili sme to na auto, pretože to funguje. V konečnom dôsledku sa riadime len vedou a aerodynamikou.“

„Stále sa učíme a existuje milión spôsobov, ako môžete vyriešiť problémy, aj keď nikdy nenájdete všetky spôsoby,“ dodal bývalý zamestnanec Williamsu či Mercedesu.

Dominancia Red Bullu primäla všetkých k zamysleniu. Monopost Adriana Neweyho ponúkol súperom presvedčivé dôkazy, že toto je najlepšia cesta smerom dopredu. Aj keď žiadny z monopostov nevyzerá úplne ako Red Bull, mnohé sú mu rozhodne podobnejšie než pred dvanástimi mesiacmi.

„Som si istý, že sme to pozorne sledovali od prvého dňa prvých testov. Vidíte ostatné autá a vidíte riešenia všetkých súperov, pritom začnete premýšľať: ‚Okej, možno by sa to dalo vyriešiť aj inak.‘“

„Keď začala dominancia Red Bullu, musíte, samozrejme, veľmi pozorne sledovať, čo robia. Za normálnych okolností tu hovoríme asi o dobe spred dvoch mesiacov, keď ste si museli vybrať, či sa vydáte touto cestou,“ povedal Clear.

Súvisiace články

Diskusia