logo F1online.sk

Aston Martinu chýbalo tempo, Alonso sa obáva Mercedesu

Fernando Alonso
© Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík4. 6. 2023

Sezóna 2023 sa nám začína vyvíjať a tímy pomaly odhaľujú svoj skutočný potenciál. Je veľká škoda, že to nemôžeme povedať o bitke na čele, ale súboj o druhé miesto sa začína vyvíjať pomerne zaujímavo. Mercedes napína svaly a Aston Martin zaznamenal v Španielsku najslabší víkend v roku.

Od Lanca Strolla sme síce žiadne zázraky neočakávali, ale keď nemal na domácej pôde svoj deň ani Fernando Alonso, tak je čas na poriadne zamyslenie. Ferrari bolo v pretekovom tempe naozaj slabé, ale Carlos Sainz napriek tomu prišiel do cieľa s takmer dvadsaťsekundovým náskokom na kanadského pretekára.

Aston Martin v tomto roku vynikal práve v pretekovom tempe, ale v Barcelone to nepotvrdil. Problémy začali už v kvalifikácii, keď si Fernando Alonso poškodil podlahu a toto zaváhanie nedokázal v pretekoch napraviť, keď skončil siedmy tesne za Strollom a s vyše minútovou stratou na víťazného Maxa Verstappena.

„Nemali sme tempo,“ priznal po pretekoch Alonso. „Myslím si, že sme neboli dostatočne rýchli na mäkkých pneumatikách a ani v závere na tvrdých. Nemyslím si teda, že dnešný výsledok je dôsledkom chybnej stratégie, skrátka nám chýbalo tempo. Uvidíme, prečo tomu tak bolo a do Kanady to skúsime zlepšiť.“

Španielsky matador si na trati opäť skrížil zbrane s bývalým tímovým kolegom Estebanom Oconom, ktorý sa bránil klasicky tvrdo. Veľmi neskorý defenzívny manéver francúzskeho pretekára však bol podľa Alonsa v poriadku.

„Podľa mňa to bolo fajn. Jeden z vašich kolegov sa ma na to už pýtal, ale predbehol som Cunodu, Čoua aj Estebana a mne prišli všetky tieto manévre veľmi podobné, takže z kokpitu to nevyzeralo nijak zvláštne,“ povedal Alonso.

Ten sa v nedeľných pretekoch ukázal opäť ako veľký tímový hráč. Už sme ho videli radiť Strollovi brzdný balans, fandiť mu pri sledovaní veľkoplošných obrazoviek a tento víkend zas Lanca upokojoval, že sa nechystá útočiť na jeho šieste miesto.

„Bol som o nejakú jednu alebo dve desatiny rýchlejší a mal som čerstvejšie pneumatiky, ale nedokázal som sa k nemu priblížiť. V sobotu som už jednu podlahu zničil a dnes som nechcel napáchať ďalšie škody. Výsledok pre tím by to beztak nezmenilo,“ povedal s úsmevom Alonso.

A práve tieto tímové výsledky budú dôležité, pretože Mercedes po vynikajúcom víkende preskočil Aston Martin a dostal sa na druhé miesto Pohára konštruktérov. „Mercedes je rýchly a robí nám starosti,“ priznal Alonso. „Majú veľmi konzistentnú jazdeckú dvojicu a rýchle auto. Kým ostatní skórujú len s jedným pilotom alebo majú nejaké problémy, tak Mercedes je vždy vysoko. Budú pre nás veľmi náročným súperom.“

Jeho tímový kolega Lance Stroll si tak zapísal cenný skalp, keď v Španielsku porazil Alonsa v kvalifikácii aj v pretekoch. Mal s tým však dosť práce a aj keď sa po štarte nachádzal v omnoho výhodnejšej pozícii, preteky finišoval iba s drobným náskokom pred Alonsom.

„Asi od piateho kola sme sa skutočne trápili a chýbalo nám tempo,“ povedal po pretekoch Stroll. „Degradácia pneumatík bola vyššia, než sa očakávalo, ale naši súperi zrejme nemali podobné problémy, takže sa na to musíme pozrieť a do ďalších pretekov nájsť riešenia.“

„Doviezli sme do cieľa dobré body za šieste a siedme miesto, ale dnes sme asi dúfali v lepší výsledok. V každom prípade sa teším do Kanady na moje domáce preteky,“ dodal Stroll.