logo F1online.sk

Vasseur o novom koncepte: Máme príležitosť otvoriť nové dvere a vyzerá to sľubne

Charles Leclerc v boxoch
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík4. 6. 2023

Po Mercedese mení svoj koncept aj Ferrari. Taliansky tím pricestoval do Španielska s novým tvarom bočníc aj podlahy a nemálo ľudí zaskočil. Je zrejmé, že inžinieri v Maranelle nevideli zmysel v pokračovaní so starým konceptom, ktorý zjavne nedokáže rýchlo dosiahnuť výkonnosti Red Bullu či Aston Martinu. Dospeli teda k podobnému záveru ako Mercedes.

Na nejaké zásadnejšie hodnotenia tohto kroku je zatiaľ skoro, ale pri pohľade na prvé dva dni španielskeho podujatia sa nezdá, že by Ferrari urobilo jeden krok späť, aby následne mohlo urobiť dva vpred.

Aj napriek zakopnutiu Charlesa Leclerca v kvalifikácii, ktoré zrejme ide na vrub technickým problémom, dokázal Carlos Sainz potvrdiť, že nové Ferrari má potenciál. Bitka tímov nachádzajúcich sa za Red Bullom je stále vyrovnanejšia a čakajú nás zaujímavé vývojové preteky. Práve vývoj pritom bol dôvodom, prečo sa Ferrari rozhodlo pre zásadnú zmenu.

„Pre nás je to príležitosť otvoriť nové dvere do ďalšieho vývoja v budúcnosti; a vyzerá to celkom sľubne,“ povedal na margo zmien šéf Ferrari Frédéric Vasseur.

„Znamená to, že sme sa rozhodli vydať touto cestou a uvidíme, čo nám prinesú nasledujúce týždne. Myslím si, že to bolo náročné rozhodnutie, ale rozhodli sme sa,“ dodal Vasseur.

Dominancia Red Bullu zrejme tak skoro neskončí. Objavili sa preto rôzne teórie, ako by sa to dalo zmeniť. Hovorí sa o zmene pravidiel, ktorú každý odmieta ako „nešportovú“, ale pritom sa v minulosti diala pomerne bežne. Je to „balance of performance“, ktorú poznáme z iných sérií, ale na štýl Formuly 1.

„Ja nie som príliš veľký zástanca podobných vecí,“ hovorí Vasseur. „Red Bull odviedol skvelú prácu. My teraz musíme tlačiť, musíme sa sústrediť na náš vývoj a naše auto a pokúsiť sa dotiahnuť. Všetko je možné, len potrebujeme odviesť dobrú prácu a naďalej na to tlačiť.“

Na otázku, či podľa neho môže Red Bull v tejto sezóne vyhrať všetky preteky, odpovedal: „Nad niečím takým nepremýšľam, ale sústredím sa na náš vývoj. Red Bull však bude tiež vyvíjať, určite nezostanú doma a nepôjdu na prázdniny.“

„Musíme sa sústrediť na seba a odviesť lepšiu prácu než naši súperi,“ povedal Vasseur.