logo F1online.sk

Španielska kvalifikácia prekvapila, no meno víťaza nie. Verstappen opäť suverénny

Max Verstappen
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala3. 6. 2023

Verstappen spravil z kvalifikácie na Veľkú cenu Španielska vlastnú exhibičnú jazdu. Úradujúci majster sveta opäť deklasoval konkurenciu a v nedeľu bude štartovať z pole position po tom, čo v Q3 nemusel vytiahnuť ani všetky svoje karty. Pred druhým Sainzom mal i napriek tomu takmer polsekundový náskok. Tretí skončil Lando Norris.

Dnešná kvalifikácia bola plná prekvapujúcich, ba priam šokujúcich momentov. Nič z toho sa však netýkalo Maxa Verstappena, ktorý sa poľahky prebojoval do Q3 a v nej ukázal svoju silu. Po úvodných pokusoch sa usadil na priebežnej prvej priečke s takmer sekundovým náskokom pred zvyškom poľa.

V závere sa tento rozdiel zmenšil na polovicu, no podpísal sa pod to najmä fakt, že Verstappen nedokončil svoje posledné kolo. Po dobrom prvom sektore a fialovom druhom sa spolu s tímom rozhodli vypustiť tretí sektor. Bolo totiž jasné, že Verstappena nik nepredbehne a Red Bull nepotreboval zbytočne riskovať.

Druhé miesto si vybojoval Carlos Sainz, ktorý podľa vlastných slov zajazdil veľmi dobrú kvalifikáciu. Počas rozhovorov uznal, že na vyššie ako druhé miesto to dnes nemohol vytiahnuť.

Podobne spokojný bol aj Lando Norris. McLarenu sa podarilo ukoristiť tretie miesto, keď monopost akoby ožil. Ani Norris si to nevedel vysvetliť, no poznamenal, že v náročných podmienkach sa mu z nejakého dôvodu zvykne dariť.

Náročné podmienky zaskočili viacerých jazdcov a najmä v Q1 na vlhkej trati sme videli množstvo výletov za hranice bielych čiar vrátane jednej červenej vlajky. Riaditeľstvo pretekov ju vyvesilo pre štrk na trati. Po početných výletoch mimo trať ho muselo byť naozaj dosť.

Viac ako červená vlajka však divákov zarazil výsledok Charlesa Leclerca, ktorý vypadol už v prvej časti kvalifikácie. Monačan mal očividne problémy so svojím monopostom. Po kvalifikácii prehlásil, že auto bolo v ľavotočivých zákrutách neovládateľné. Spočiatku si myslel, že je to problém len prvej sady mäkkých pneumatík, no taký istý scenár sa zopakoval aj v závere na nových gumách.

Nanič deň zažil aj Sergio Pérez, ktorý už do Q2 postúpil len o vlások. Nakoniec sa jeho púť skončila o pár minút neskôr. Pérez sa dopustil chyby a pridal sa k pilotom, ktorí si spravili výlet do štrku, čo ho odsúdilo na vypadnutie v Q2.

Spolu s ním vypadol aj George Russell. Mercedesy si dnes zaspomínali na VC Španielska 2016 a kolidovali na cieľovej rovinke. Predné krídlo Lewisa Hamiltona bolo zničené, no našťastie ho to nestálo žiadne pozície. Komisári budú tento incident prešetrovať po kvalifikácii.

Traja vyššie menovaní uvoľnili tri priečky v Q3, o ktoré sa ochotne podelil zvyšok poľa. Do elitnej desiatky sa dostal aj Pierre Gasly, no jeho štvrté miesto je v ohrození. Počas kvalifikácie zablokoval Sainza aj Verstappena, za čo by teoreticky mohol prísť o šesť pozícií.

Lewis Hamilton prežil kolíziu s Georgeom Russellom a nakoniec berie piate miesto pred Lanceom Strollom z Aston Martinu. Siedme miesto je v rukách Estebana Ocona.

Nico Hülkenberg bol v piatok prekvapený z tempa Haasu, no netrúfal si vyhlásiť, že sa so svojím monopostom dokáže prebojovať do Q3. To sa mu nakoniec podarilo, keď si poradil s Fernandom Alonsom aj Oscarom Piastrim.

Deviaty Fernando Alonso domácich fanúšikov nepotešil, no má to svoje objektívne dôvody. Španiel jazdil s poškodenou podlahou, ktorú sa mechanici počas prestávok snažili zalepiť páskou. Poškodenie ho údajne stálo pár desatiniek sekundy.

Súvisiace články