logo F1online.sk

Musíme vyvíjať rýchlejšie, uvedomuje si Alonso

Fernando Alonso
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala3. 6. 2023

Aston Martin sa aj na svoje prekvapenie veľmi rýchlo usadil medzi top tímami. Avšak, ak sa tam chce aj udržať, tak musí poriadne zabrať, myslí si Fernando Alonso, ktorý má pocit, že jeho monopost nie je vylepšovaný tak často ako autá konkurencie.

Alonsov tím si do Monaka priviezol prvý balík vylepšení v tejto sezóne. Upravené závesy či brzdové kanáliky predstavujú prvé plody sezónneho vývoja v továrni, pričom tento víkend v Španielsku sa k nim pridalo aj nové predné krídlo, nos či niektoré elementy zadného krídla.

Fernando Alonso uznáva, že pár noviniek sa i tento víkend objavilo na aute, no má pocit, že hlavní súperi z Ferrari, Mercedesu či Red Bullu nasadzujú vylepšenia o niečo častejšie. “Áno, máme nejaké nové komponenty. Myslím, že sa zmenilo napríklad predné krídlo. Vždy nasadzujeme na monopost nové súčiastky. Niektoré sú šité na mieru danému okruhu, niekedy ide o jasné zlepšenie našich časov na kolo.”

“Som spokojný s tým, ako pristupujeme ku každým pretekom. Na našom aute je vždy niečo nové. Snažíme sa držať krok s top tímami,” hovorí dvojnásobný šampión, ktorého tím sa v máji začal sťahovať do novej továrne. “V tomto smere náš tím ešte stále len rastie. Ocitli sme sa na pozícii, kde je to veľmi nabité, čo sme nečakali. Aj tak však potrebujeme veci urýchliť.”

“Myslím, že Ferrari už stihlo predstaviť dve podlahy, Mercedes mal v Monaku úplne nové auto a sem si priniesol ďalšie vylepšenia. Red Bull predstavil nový balík v Baku a ďalší tu,” vyratúva Alonso. “Chápeme, že my ešte nie sme v takej pozícii. Zostávame pokorní, v nedeľu si odvádzame svoju prácu a snažíme sa získať viac bodov ako oni.”

I napriek tomu, že Aston Martin rýchlosťou svojho vývoja nespraví dieru do sveta, tak sa naoko zdá, akoby sa Red Bullu približoval. Fernando Alonso v Monaku získal druhú priečku a počas rozhovorov odkázal, že je jasné, čo musí nasledovať. Samozrejme, po sérii tretích miest a druhej priečke narážal na víťazstvo.

Pri triezvom hodnotení však konštatuje, že medzera medzi Aston Martinom a Red Bullom sa nezmenšuje tak rýchlo, ako by sa mohlo zdať. “Myslím si, že sme stále na tej istej pozícii, len Checo v Monaku vypadol z hry. Preto sme sa prebojovali na druhú priečku. Áno, myslím si, že na začiatku sezóny sme mali podobné príležitosti. V Monaku je všetko o niečo tesnejšie.”

“V pretekoch sme však zbadali skutočný potenciál Red Bullu, Max mal na stredne tvrdej zmesi veľmi dobré tempo. Uvidíme. Ak sa nám naskytne ďalšia príležitosť, asi nebudeme v inej pozícii, ale chceme byť Red Bullu bližšie a bližšie,” doložil.