logo F1online.sk

Montoya sa zastáva Strolla: Je podceňovaný, Alonso mu pomôže zlepšiť sa

Lance Stroll
© Martin Trenkler
Tomáš Masár
Tomáš Masár1. 6. 2023

Lance Stroll si v doterajšej fáze sezóny zatiaľ bohvieako nevedie. Doposiaľ získal trikrát menej bodov než jeho tímový kolega Fernando Alonso a napriek tomu, že je Aston Martin druhým najsilnejším celkom na štartovom poli, sa v šiestich vystúpeniach nepostavil na pódium ani raz. Výkonnostný rozdiel medzi ním a Španielom začína byť evidentný a v kuloároch sa preto začína hovoriť o Kanaďanovom vyhadzove. Juan Pablo Montoya si ale myslí, že na to nie je dôvod. Stroll je podľa Kolumbijčana schopný, no mimoriadne podceňovaný pretekár, ktorý sa však pod taktovkou Alonsa už čoskoro zlepší.

Lance Stroll by na Veľkú cenu Monaka najradšej zabudol. V kvalifikácii skončil už v jej druhej časti, čím si zlikvidoval šance na akýkoľvek dobrý výsledok. Preteky následne ani nedokončil a už po tretí raz v prebiehajúcom ročníku nebodoval.

Na porovnanie, jeho tímový kolega Fernando Alonso finišoval v Monaku na druhom mieste, a nebyť zlého strategického rozhodnutia počas zastávky u svojich mechanikov, mohol sa radovať aj z víťazstva.

Keďže je to po šiestich pretekoch na body 93:27 v prospech Španiela, naskytá sa relevantná otázka, či nie je na čase Kanaďana z Aston Martinu takpovediac vypoklonkovať.

Bývalý pretekár McLarenu či Williamsu Juan Pablo Montoya si to však nemyslí. Strollovi drží stranu a tvrdí, že vďaka spolupráci s Alonsom zaznamená už čoskoro značný výkonnostný progres.

„Lance prešiel dlhú cestu a myslím si, že Fernando z neho urobí oveľa lepšieho jazdca,“ vyslovil sa víťaz siedmich veľkých cien. „Nevadí mi to, čo urobil. S takým rýchlym autom, aké mal on, môžete buď vyčkávať v rade a nič nerobiť, alebo sa do toho poriadne oprieť,“ povedal Kolumbijčan na margo Strollovho spackaného víkendu v Monaku, kde urobil viacero chýb.

„Ak len čakáte a k ničomu sa neodhodláte, možno budete mať šťastie a získate bod alebo dva,“ pokračoval. „Ak však do toho idete a podarí sa vám uspieť, zanecháte úplne iný dojem. Ak nebudete úspešní, prídete o bod či dva.“

Na otázku, či by mal vlastník stajne Lawrence Stroll svojho syna primäť k tomu, aby viac riskoval, Montoya odvetil: „Pravdupovediac, ak tak už nerobia, tak by mali.“

„Lance je oveľa lepší, ako si ľudia myslia, a myslím si, že je veľmi podceňovaný. Je to vskutku milý a tichý chlapík. Myslím si však, že potrebuje mať pri sebe niekoho, kto mu nakope zadok a povie mu: ´Priateľu, stratil si tu dve desatiny, prečo?´“

„Potrebuje vyjsť zo svojej komfortnej zóny,“ doplnil Montoya.

Obdobný názor ako Montoya, má na Strolla aj komentátor Sky Sports David Croft.

„Domnievam sa, že Lance je viac než dobrý na to, aby obstál v F1,“ poznamenal.

„Inak by nikdy nezískal pole position, nikdy by nezískal pódiá, nikdy by nebol najmladším pilotom, ktorý kedy štartoval v prvom rade, a nikdy by pred vstupom do F1 nevyhral žiadne majstrovstvá,“ dodal Croft.