logo F1online.sk

Penalizácia Ferrari nám pomohla, no pódium sme si zaslúžili, znie z Alpinu

Esteban Ocon
© Alpine
Tomáš Masár
Tomáš Masár31. 5. 2023

Hoci chcel Alpine útočiť na popredné priečky už v Baku, napokon sa to tímu z Enstone podarilo až v Monaku. Esteban Ocon si po štarte z tretieho miesta svoju pozíciu ustrážil a Francúzi sa tak mohli po poldruha ročnej odmlke, aj za „pomoci“ Ferrari, radovať zo zisku pódiového umiestnenia – podľa Alana Permaneho nepochybne zaslúženého.

Esteban Ocon skončil v monackej kvalifikácii na skvelom štvrtom mieste. Vďaka penalizácii Charlesa Leclerca však do pretekov odštartoval z tretej priečky, na ktorej preťal aj cieľovú čiaru.

Ak by ale pretekár Ferrari penalizáciu neobdržal, cesta Alpinu sa vytúženým pódiom by sa výrazne skomplikovala. Na keby sa však nehrá a Francúzi si z Monaka odvážajú pódium, ktoré si celok z Enstonu podľa športového riaditeľa Alana Permaneho bezpochyby zaslúžil.

„Začalo to [cesta za pódiom] už v piatok ráno, kedy sa auto správalo pomerne dobre,“ nechal sa počuť Alan Permane.

„Úprimne, bol to jeden z tých víkendov, kde všetky zmeny, ktoré sme na ňom vykonali na základe jeho spätnej väzby, ho trochu zlepšilo a [Esteban Ocon] mal očividne fantastickú kvalifikáciu, ktorá všetko započala – samozrejme, s malou pomocou Ferrari. Výsledok to bol ale zaslúžený,“ uviedol Brit.

Forma Alpinu bola v doterajšej fáze sezóny ako na vážkach. Z prvých dvoch podujatí si Esteban Ocon, ako aj Pierre Gasly, odniesli nejaké body, no následne sa v Austrálii a Azerbajdžane výrazne trápili. Hoci sa Alpine zastrájal, že súperom vpredu dá zabrať už v Baku, k určitému zlepšeniu došlo až v Miami a očividne v Monaku.

Bolo však Monako len jednorázovou záležitosťou? Alebo sa Alpine definitívne priblížil k tímom na čele a bude o pódiá bojovať víkend čo víkend?

Na tieto otázky nepozná odpoveď ani sám Permane.

Domnievam sa, že Monako je výrazne odlišná trať, čo sa týka charakteristík, ale auto bolo evidentne živšie a na začiatku víkendu som mu dôveroval viac, ako obvykle,“ povedal Permane.

„Priniesli sme nejaké vylepšenia, ktoré mali byť síce pomerne malé, ale všetky zmeny, ktoré sme na aute vykonali, boli podľa všetkého správne a ideme správnym smerom.“

„Z auta sme mali určite dobrý pocit a dúfam, že toto je začiatok niečoho [väčšieho]. Myslím si však, že musíme zostať nohami pevne na zemi. Uvidíme, ako na tom budeme budúci víkend, bude to dobrý test,“ uzavrel 56-ročný Brit.