logo F1online.sk

Brundle: Pérez by mal akceptovať genialitu Verstappena

Sergio Pérez a Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár31. 5. 2023

Sergio Pérez síce pomýšľa na víťazstvo v šampionáte, no za svojím tímovým kolegom rýchlostne zaostáva a taktiež sa nedokáže vyvarovať chýb. Zatiaľ čo Verstappen získal v sobotu pole position, Mexičan skončil v kvalifikácii po kolízii v jej prvej časti až na poslednom mieste. V nedeľu si následne nepočínal o nič lepšie. Obsadil nebodovanú šestnástu priečku a na najväčšieho rivala v boji o titul stráca v súčasnosti už citeľných 39 bodov. Zdá sa, že Verstappen je tak na najlepšej možnej ceste ovládnuť súťaž jednotlivcov aj po tretíkrát v rade. Martin Brundle si však myslí, že sa Pérez ešte môže vzchopiť – potrebuje ale pravidelne bodovať a priznať si, že Holanďana môže poraziť len vďaka tomu, že bude omnoho konzistentnejší, než bol doteraz.

Zatiaľ je tým konzistentnejším spomedzi jazdcov Red Bullu Max Verstappen. V doterajších šiestich pretekoch štyrikrát vyhral a dvakrát skončil druhý. Sergio Pérez sa naproti tomu dopustil už dvoch chýb – v kvalifikácii na Veľkú cenu Austrálie a rovnako tak aj v kvalifikácii na Veľkú cenu Monaka. Tieto zaváhania ho stáli cenné body, ktoré mu môžu v konečnom zúčtovaní na konci sezóny poriadne chýbať.

Hoci to vyzerá tak, že za Pérezovu kolíziu v monackej kvalifikácii si môže najmä on sám, Brundle sa nazdáva, že v tom zohral určitú úlohu aj jeden z monopostov Alpinu.

„Na začiatku prvej časti kvalifikácie jednoducho vošiel príliš rýchlo do prvej zákruty Saint Devote a narazil do vonkajšej bariéry,“ vyslovil sa Martin Brundle, ktorý následne dodal: „Pravdepodobne ho trochu rozptýlil Alpine, kvôli ktorému zišiel z ideálnej stopy, pretože [Alpine] sa akurát ocitol v dlhom výjazde z boxovej uličky. Nech bol ale dôvod tejto kolízie akýkoľvek, na jeho monoposte a majstrovskom súboji s tímovým kolegom Maxom Verstappenom to spôsobilo značné škody.“

Brundle je presvedčený, že Pérezovým majstrovým ambíciám ešte nemusí byť koniec. Mexičan však musí podľa Brita v pretekoch, v ktorých má navrch Verstappen, skončiť vždy na druhom mieste a v momente, keď sa Holanďan dostane do akýchkoľvek problémov, chopiť sa ponúknutej šance a zvíťaziť.

„Verstappen teraz vedie pred tímovým kolegom Pérezom o 39 bodov, čo je ekvivalentom víťazstva a tretieho miesta,“ poznamenal 63-ročný Angličan.

„Keď som súperil s Ayrtonom Sennom, Michaelom Schumacherom a Mikkom Häkkinenom a jednoducho som sa nedokázal vyrovnať ich prirodzenej rýchlosti a talentu, naučil som sa maximalizovať všetko, čo som mohol – napríklad pretekové nastavenie, štarty, výjazdové kolá, to, ako si počínať čo najlepšie počas premávky na trati a podobne.“

„Pre Sergia by bolo lepšie, keby sa uistil, že vždy skončí druhý a akceptoval genialitu Verstappena, a potom vyťažil čo najviac z dní, keď predvedie svoje silné stránky, ako tomu bolo napríklad v minulom roku v Singapure a v tejto sezóne v Baku,“ doplnil Brundle.

Súvisiace články