logo F1online.sk

Vasseur po Monaku: Nikto nepredpovedal také zlé počasie, bol to chaos

Charles Leclerc
© Twitter/Ferrari
Petra Polubňáková
Petra Polubňáková28. 5. 2023

Ferrari v Monaku nenaplnilo očakávania mnohých fanúšikov. Vzhľadom na špecifiká trate sa totiž objavovali prognózy, že červené monoposty môžu v úzkych uličkách kniežatstva konečne naplno zahviezdiť. Opak bol však pravdou, piloti talianskeho tímu nakoniec v nedeľňajších pretekoch skončili na neuspokojivom šiestom a ôsmom mieste. Šéf stajne Frédéric Vasseur po skončení podujatia skonštatoval, že išlo o chaotickú veľkú cenu a svoju pozornosť už upriamuje na Barcelonu.

Ďalšia facka pre stajňu z Maranella. Taliani nedosiahli výraznejší úspech ani na trati, ktorá im mala podľa papierových predpokladov vyhovovať. Rovnako to videl aj šéf Red Bullu Christian Horner, keď priznal, že vo svojich úvahách rátali s tým, že ich hlavným súperom tu bude Ferrari. Nestalo sa tak, úradujúci šampión Max Verstappen napokon našiel svojho hlavného konkurenta v osobe Fernanda Alonsa z Aston Martinu.

Problémy Ferrari sa začali už v sobotňajšej kvalifikácii, keď domáci miláčik Charles Leclerc dostal penalizáciu troch miest za blokovanie Landa Norrisa. Monačan tak v nedeľu štartoval až z nezávideniahodnej šiestej priečky, zatiaľ čo jeho tímový kolega Carlos Sainz sa posunul na štvrtú pozíciu.

Španiel mal dokonca celkom solídnu šancu na získanie pódia, do cesty mu však prišiel dážď. Pilot Ferrari doplatil na aquaplaning a v Mirabeau stratil kontrolu nad svojím monopostom. Po návrate na trať nasledoval pomerne tvrdý súboj s Leclercom, pričom všetko zaklincoval neskorý dvojitý pitstop. Jazdci stajne z Maranella tak vypadli z prvej päťky a nečakane sa museli skloniť pred oboma monopostami Mercedesu.

Krátko po podujatí v Monaku sa pred novinárov dostavil aj Fred Vasseur, ktorý určite nemohol byť spokojný s konečným výsledkom svojho tímu. „Boli to chaotické preteky, momentálne je ale ťažké získať o nich jasný obraz, pretože ani jazdci sa k nim ešte nevyjadrili. Prvý stint bol podľa mňa dobrý. Carlos sa párkrát pokúsil zatlačiť na Ocona, ale potom sa za ním zasekol. Medzitým mu Alonso a Verstappen ušli.“

„Zostali sme za nimi bez možnosti predbiehania a potom, keď prišiel dážď, rozhodli sme sa zariskovať. Podmienky boli náročné, pretože nikto nemal predpoveď, ktorá by hovorila o takom zlom počasí. A čo sa týka chýb, bolo tam niekoľko nehôd, dokonca aj Russell vyletel z trate,“ povedal francúzsky rodák.

Vasseur sa pred niekoľkými dňami dušoval, že Ferrari plánuje nasadzovať novinky v každých pretekoch sezóny. Blížiaca sa Veľká cena Španielska teda nebude výnimkou. „Teraz sa sústredíme na Barcelonu, vrátime sa opäť na normálnu trať. Prinesieme tam vylepšenia, ktoré nám, dúfajme, prinesú zlepšenie výkonnosti. Uvidíme.“