logo F1online.sk

Neborák Pérez: Nedokážem uveriť, čo som spravil

Nehoda Sergia Péreza
© FOM/Screenshot
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík27. 5. 2023

A titulové ambície dostali ďalší poriadny šrám. Sergio Pérez opäť nezvládol svoj Red Bull a v kvalifikácii na Veľkú cenu Monaka havaroval už v Q1. Rozhodne to nebol okamih, keď bolo nevyhnutné tlačiť úplne na maximum, ale Mexičan beztak v prvej zákrute stratil kontrolu nad monopostom a skončil v múre. Do nedeľných pretekov tak odštartuje z posledného miesta.

V takto počiatočnej fáze sezóny je, samozrejme, predčasné hovoriť o titulovom boji, ale sám Pérez sa tejto téme po víťazstvách v Džidde a Baku nevyhýbal. Nevyhol sa však ani zbytočným chybám. Kým tú austrálsku ešte dával na vrub technickým problémom, pred tou monackou sa už neskrýval.

Pilot Red Bullu bol v prvej zákrute skrátka príliš rýchly a aj keď sa v tomto mieste dokážete problémom elegantne vyhnúť skrz únikovú zónu, Pérez túto možnosť nevyužil. Monopost sa mu skĺzol a veľmi nepríjemne narazil do bariéry.

„Všetko šlo dobre a bol som spokojný s vyvážením monopostu. V Q1 sa snažíte napredovať a posúvať hranice, ale v nájazde do zákruty sa odtrhla zadná časť monopostu. V tom okamihu bol zo mňa už iba pasažier a nedalo sa tomu vyhnúť,“ povedal po skončení kvalifikácie nešťastný Sergio Pérez.

„Skončil som v múre, čo je moja obrovská chyba a je mi ľúto môjho tímu,“ dodal ospravedlňujúco Pérez.

Tomu slúži ku cti, že sa po kvalifikácii na nič nevyhováral, ale takáto chyba by sa skutočne nemala stávať. Jeho Red Bull mal na pohodlný postup a akékoľvek riziko je pre pilota takého tímu zbytočné.

„Je to neuveriteľný deň, nedokážem uveriť, čo som spravil. Veľmi ma to prekvapilo, ale to nie je žiadna výhovorka – dnes som mal skončiť lepšie. Môžem sa len úprimne ospravedlniť svojmu tímu, ktorý investoval veľmi veľa práce a energie a ja som všetkých sklamal. Som zo seba strašne sklamaný a v nedeľu bude nemožné preteky zachrániť,“ hovorí Pérez.

„Nedeľné preteky budú najhoršou nočnou morou. Nech urobíte čokoľvek, nakoniec aj tak skončíte viac-menej na rovnakej pozícii. Viem, že sme mali šancu na pole position, ale neukázal som svoju kvalitu, takže preto tu teraz stojím,“ dodal Checo.