logo F1online.sk

Brundle vraj vie, kto šíril špekulácie o Hamiltonovi. Hrá mu to do karát, hovorí Button

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala27. 5. 2023

Uplynulé dni sa niesli aj v duchu špekulácií o Lewisovi Hamiltonovi. Viaceré médiá sa chytili údajných insiderských informácií, že Ferrari ponúklo sedemnásobnému majstrovi štedrú 40-miliónovú zmluvu. Tieto chýry podľa Jensona Buttona výrazne pomáhajú Hamiltonovi pri rokovaniach s Mercedesom. Kto ich však roznáša? Martin Brundle to vraj vie, no drží bobríka mlčania.

Chceli by ste, aby Lewis Hamilton zamieril do Ferrari? Množstvo fanúšikov talianskej stajne si to ani nevie predstaviť — ako si pred desaťročím nevedeli predstaviť Sebastiana Vettela v červenej kombinéze. Tak či onak, presne takéto špekulácie sa začali množiť pred víkendom v Monaku.

Bývalý pretekár F1 a komentátor britskej Sky Sports by Hamiltonov prestup privítal. “Ak si nasadím šiltovku Sky F1 a F1 samotnej, tak by som veľmi rád videl Lewisa vo Ferrari. Budúci rok by z toho bol krásny príbeh, keby prestúpil do Ferrari a pokúsil sa vyhrať titul ako Michael Schumacher,” hovorí Martin Brundle.

Nič také sa však nestane. Dokonca aj Lewis Hamilton vo štvrtok na tlačovej konferencii jednoznačne vyhlásil, že ho Ferrari so žiadnou ponukou nekontaktovalo. Kto mal teda záujem na tom, aby sa okolo Hamiltona a jeho možného prestupu strhol taký ošiaľ?

“Ja dokonca viem, odkiaľ prišli tie špekulácie,” vyhlásil Brundle, no viac neprezradil. “Celé je to trochu huncútske, ale nemôžem vám o tom povedať. Avšak, v tejto chvíli preňho nemá zmysel odchádzať z Mercedesu.”

Mohli by sme špekulovať, že zákulisnú “vravu” vypustil do médií samotný Lewis Hamilton. Z jeho pohľadu by to dávalo zmysel, veď ešte stále rokuje o podmienkach zmluvy s Mercedesom. Ak sa v médiách začne tradovať, že konkurencia má o jazdca záujem, ten sa dostáva do výhodnejšej pozície a môže si vypýtať viac.

Formulový expert Sky Sports Jenson Button prikyvuje. Médiá sú silné a takéto správy upevnia vašu pozíciu pri vyjednávaní. “Je to obrovská pomoc, vždy vám to pomôže. Ak má pilot viac než len jednu možnosť, vždy je to preňho lepšie. Mercedes však vie, aká je jeho hodnota a zaplatí mu toľko, koľko je hoden. Stále je neuveriteľne rýchly a keby mal dostatočne konkurencieschopné auto, tak by bojoval o titul,” zamyslel sa 43-ročný Angličan.

Potrebuje vôbec Lewis Hamilton takúto “pomoc” zo strany médií? S Mercedesom má nadštandardne dobrý vzťah, tak by nemal byť problém si vyjednať dobré podmienky. Martin Brundle však poznamenáva, že situácia sa predsa len zmenila a Mercedes sa už nespolieha len na služby sedemnásobného majstra sveta.

“Veci sa trochu zmenili. V Mercedese majú Georgea, z ktorého je potenciálny budúci majster sveta. Teraz sa už nespoliehajú len na Lewisa, dynamika pri rokovaniach sa zmenila,” vysvetľuje Martin Brundle, ktorý však z jazdeckého hľadiska stále verí Lewisovi Hamiltonovi. “Bude jazdiť ešte celkom dlho. Nevidím to tak, že by mal jazdecky vyblednúť. Vyzerá byť fit a vo forme, navyše sa nezdá, že by mal problémy s motiváciou.”

Hamiltonovi sa navyše nedá uprieť jeho marketingová hodnota. “Stále je z neho ten kasový trhák. On presahuje hranice tohto športu oveľa výraznejšie než ktorýkoľvek iný jazdec.”

To všetko hovorí v prospech muža zo Stevenage. Mohli mu však špekulácie o jeho možnom prestupe skutočne pomôcť pri rokovaniach? Mohol sa Toto Wolff nechať okabátiť takýmito trikmi? Na túto otázku nemáme odpoveď, no máme pohľad Jensona Buttona.

Bývalý Hamiltonov kolega tvrdí, že jeho prestup do Ferrari mu príde takmer nepredstaviteľný. “Ferrari je ten posledný tím, v ktorom by som si Lewisa predstavil. Pre jazdca je to obrovská zmena jazdiť za taliansku stajňu. Je to niečo úplne iné ako to, čo zažil v McLarene a v Mercedese. Je to veľká zmena,” zdôraznil majster sveta z roku 2009 Jenson Button. “Tím má základňu v Taliansku, kde k tomu pristupujú inak.”

“Všetci by sme to chceli vidieť. Myslím si, že veľa ľudí by to chcelo. Vždy je zábavné sledovať tú zmenu a ako jazdci komunikujú s novým kolegom. Z môjho pohľadu je však Mercedes pre Lewisa najlepším miestom a on to vie,” zhodnotil napokon.