logo F1online.sk

Vasseur: Vylepšenia budeme nosiť na každé preteky až do konca roka

Frédéric Vasseur
© Scuderia Ferrari Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala26. 5. 2023

Európska časť ročníka sa oficiálne začala, čo pre viacero tímov znamená aj štart vývojovej vojny. Teraz začnú jednotlivé továrne predstavovať novinky vo svojom arzenáli, na ktorých pracovali v posledných týždňoch a mesiacoch. Ferrari sľubuje, že nové zbrane bude prinášať na každý súťažný víkend.

Rovnako ako väčšina štartového poľa, aj Ferrari v Monaku jazdí s vylepšeným monopostom, ktorý Scuderia nemala možnosť preskúmať pred týždňom v Imole. Vyčítať však niečo z dosahovaných časov bude nesmierne náročné, pretože Monako je špecifický okruh, na ktorom aerodynamika nehrá takú dôležitú úlohu ako na tradičných tratiach. V uličkách kniežatstva je kľúčové mechanické nastavenie.

Na poriadne hodnotenie si tak budeme musieť vyčkať do Španielska. V Barcelone chce však Ferrari predstaviť ďalší väčší balík noviniek. Šéf tímu upozorňuje, aby sme si nerobili ťažkú hlavu ani z výsledkov španielskeho víkendu. Bude to totiž len jeden krok v snahe vylepšiť monopost SF-23.

“Do Monaka by sme nemali prinášať vylepšenia, pretože je to tu náročné,” uvedomuje si problémy spojené s vylepšovaním auta v Monaku Frédéric Vasseur. “Počas víkendu sa chceme viac koncentrovať na nastavenie a jazdenie. V každom prípade na aute budeme mať komponenty, ktoré sme mali priniesť do Imoly. Na budúci týždeň v Barcelone predstavíme ďalší krok.”

“Nasadiť upgrade v Monaku nie je zrovna najjednoduchšie, pretože tím by mal podľa mňa venovať pozornosť skôr jazdeniu a nastaveniu auta. Avšak, keďže sme plánovali niečo priniesť do Imoly, boli by sme hlúpi, keby sme to nenasadili na auto,” skonštatoval šéf maranellskej stajne, ktorá tak na auto namontovala nové zadné krídlo, zadné brzdové kanáliky i komponenty a krídelká zadného zavesenia.

Keďže monacké dáta nebudú stopercentne relevantné, Ferrari bude v Španielsku skúmať správanie monopostu, ktorý od poslednej relevantnej veľkej ceny podstúpil dve “operácie”. Aká veľká operácia ho čaká pred víkendom v Barcelone?

“Do Barcelony určite privezieme nový balík, ale neplánujeme prinášať veľký balík na každých piatych pretekoch,” opisuje vývojovú schému Scuderie Vasseur. “Na každej veľkej cene prinesieme niečo malé. Nechcem teda povedať, že v Barcelone to bude všetko alebo nič. Po Barcelone prinesieme menšie balíčky v Montreale, ďalšie vo Veľkej Británii a v Rakúsku. Plánujeme prinášať vylepšenia na každých pretekoch až do konca sezóny.”

Tieto slová určite potešia každého fanúšika Ferrari, no azda len dovtedy, kým si neuvedomí, že na zisk majstrovského titulu to už aj tak nemusí a zrejme ani nebude stačiť. Tým sa však teraz netreba zaoberať, myslí si Vasseur.

Ferrari si uvedomuje, že na vrchol hory sa dostanete len krok po kroku. “Podľa mňa by bola chyba začať myslieť na šampionát. Nie je to o tom, že by som si zúfal, my ideme postupne preteky po pretekoch. Myslím si, že presne rovnako by sme postupovali, aj keby sme boli na čele šampionátu. Najhoršie je začať reagovať splašene.”

“Stále ideme naplno, stále prinášame vylepšenia, dobré vylepšenia, aby sme pochopili, kde sa potrebujeme zlepšiť. Som si istý, že ostatní robia presne to isté. To však neznamená, že v šampionáte prestaneme bojovať,” ubezpečil francúzsky rodák. “Najlepšie je na každých pretekoch všetkých motivovať a plne sa koncentrovať na každé preteky. Nebolo by správne hodiť to za hlavu.”

Víkend v Monaku predstavuje veľkú šancu Scuderie získať prvé víťazstvo v sezóne. Na úzkej mestskej trati totiž na pretekovej rýchlosti prakticky nezáleží, čo monopostu SF-23 vyhovuje.

Vasseur je plný optimizmu. “Myslím si, že už od začiatku sme vždy bojovali o pole position. Keď v Monaku štartujete z prvého radu, môžete očakávať víťazstvo, minimálne máte šancu ho získať. Toto pre nás predstavuje dobrú príležitosť. Uvidíme, čo sa stane v piatok a v sobotu pred pretekmi. Ideme krok za krokom.”

“V Monaku je kvalifikačná rýchlosť oveľa dôležitejšia ako v Miami alebo v Baku. Rovnako ako všetci ostatní, aj my sa plne koncentrujeme na kvalifikáciu. Nikto sa nepripravuje na preteky, to by bola hlúposť. V Miami a v Baku sme počas kvalifikácie mali dobrú rýchlosť. Táto trať azda vyhovuje viac nášmu autu ako iným, takže pred kvalifikáciou máme veľké nádeje,” doplnil.