logo F1online.sk

Prestúpi Cunoda do Aston Martinu? Honda je za, Whitmarsh to nevylučuje

Júki Cunoda
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár24. 5. 2023

Júki Cunoda by sa mohol stať novou akvizíciou Aston Martinu – no zrejme až v roku 2026, keď celok zo Silverstone spojí sily s Hondou. Japonský výrobca by totiž v tíme uvítal pretekára z krajiny vychádzajúceho slnka, no ako tvrdí, nie je to podmienkou a posledné slovo bude mať pochopiteľne vedenie stajne. Výkonný riaditeľ Martin Whitmarsh však Cunodov príchod nevylúčil, práve naopak…

Cunodov príchod do Aston Martinu sa javí byť vcelku reálny. Fernando Alonso už v roku 2026 zrejme nebude súčasťou Formuly 1 [i keď v prípade Španiela platí „nikdy nehovor nikdy, pozn. red.] a práve jeho miesto by mohol zaujať 23-ročný Japonec.

Cunoda po vstupe do kráľovnej motoršportu spočiatku nijak neohuroval. Za svojím tímovým kolegom Pierrom Gaslym značne zaostával tak v kvalifikáciách, ako aj v pretekoch. Časom sa však začal zlepšovať a dnes je už, po odchode Francúza, jasnou tímovou jednotkou. Ak takto Japonec bude napredovať aj naďalej, dvere do Aston Martinu bude mať otvorené.

Čo to naznačil aj výkonný riaditeľ Aston Martinu Martin Whitmarsh.

„Tento rok robí skvelý dojem,“ vyjadril sa Brit. „Je ešte veľmi mladý, ale relatívne skúsený. Myslím si, že spravil veľký pokrok, čo je nesmierne skvelé.“

„Som si istý, že zostava našich jazdcov sa do roku 2026 zmení. V konečnom dôsledku chcú Aston Martin a Honda to isté – mať v autách tých najlepších dvoch jazdcov, akých môžeme mať. Sme tu, aby sme vyhrávali, rovnako tak Honda, takže v roku 2026 musíme začať vyhrávať spoločne. Musíme mať skvelých jazdcov.“

„Cunoda bude určite jedným z kandidátov. Som si istý, že by rád jazdil v aute, ktoré bude poháňané motorom Honda. Uvidíme, ako bude v najbližších rokoch napredovať a dúfam, že budeme môcť spolu viesť vážne diskusie.“

Cunodov príchod do Aston Martinu sa zdá byť o to reálnejší, že sa bude môcť spoľahnúť na podporu Hondy, ktorá by uvítala, ak by bol aspoň jeden z pretekárov tímu pôvodom z Japonska.

„Niektorí japonskí jazdci by stáli za to a boli by sme radi, ak by sa stali kandidátmi [na miesto v Aston Martine],“ vyslovil sa prezident Honda Racing Corporation Kodži Watanabe.

„Sme veľmi radi, že sa Júkimu darí,“ pokračoval. „Ale keď hovoríme o budúcnosti, máme pred sebou ešte tri roky, takže je príliš skoro na to, aby sme hovorili, čo sa stane. Nemyslím si, že je už na čase o tom hovoriť,“ poznamenal.

„Dúfame však, že [Cunoda] bude jedným z kandidátov na miesto v Aston Martine. Konečné rozhodnutie ale prináleží tímu,“ dodal.