logo F1online.sk

Alonso a Honda opäť pod jednou strechou? Japonci nenamietajú

Fernando Alonso
© Twitter/McLaren
Tomáš Masár
Tomáš Masár24. 5. 2023

Fernando Alonso a Honda si v posledných rokoch nevedeli prísť na meno. Prečo? Dvojnásobný majster sveta totiž v roku 2015 – počas pôsobenia v McLarene –  prirovnal pohonný agregát japonského dodávateľa motorov k „GP2 engine“. Hoci sa vtedy výrobcu z krajiny vychádzajúceho slnka tento výrok náramne dotkol, dnes, zdá sa, je kríza už zažehnaná. Honda a Aston Martin spoja od roku 2026 sily a v prípade, že sa tím zo Silverstone rozhodne pokračovať v spolupráci s Fernandom Alonsom, Japonci namietať nebudú.

Honda sa vrátila ako dodávateľ pohonných jednotiek na výslnie v roku 2019, keď nadviazala mimoriadne úspešné partnerstvo s Red Bullom. Ešte pár rokov predtým sa však s McLarenom pohybovala na chvoste štartového poľa, ďaleko mimo bodovaných pozícií.

Fernando Alonso, vtedajší pretekár tímu z Wokingu, v návale hnevu prirovnal motor Hondy na Veľkej cene Japonska 2015 k pohonnému agregátu GP2, dnešnej Formuly 2.

Hoci sa vtedy japonského výrobcu pohonných jednotiek tieto slová poriadne dotkli, prezident Hondy Kodži Watanabe v súčasnosti tvrdí, že voči Španielovi neprechováva žiadnu zášť a spolupráci s ním sa nebráni. Dodáva, že rozhodnutie o jazdeckom zložení pre rok 2026 prenechá výlučne v kompetencii Aston Martinu.

„Náš postoj zostáva nezmenený. Myslíme si, že výber jazdcov je výlučne na členoch tímu a nie je to niečo, čo by mal robiť partner a dodávateľ, ktorým sme my,“ vyslovil sa prezident Honda Racing Corporation Kodži Watanabe.

„Počas celého nášho nedávneho pôsobenia vo Formule 1, vrátane spolupráce s Alonsom, sme zrýchľovali náš vývoj, čo nám umožnilo vyhrať majstrovstvá sveta,“ poznamenal. „Verím, že je osobnosťou a slušným jazdcom, ale ako som už povedal, o jazdeckom zložení by mal rozhodnúť tím. Takže ak sa tím rozhodne, že naším jazdcom bude opäť Alonso, nebudeme mať voči nemu žiadne námietky.“

Fernandovi Alonsovi vyprší zmluva na konci budúcej sezóny. Napriek tomu, že bude mať v tom čase už 43-rokov, výkonný riaditeľ Aston Martinu Martin Whitmarsh si vie predstaviť, že Španiel bude vo Formule 1 pokračovať aj po dovŕšení tohto veku.

„Fernando Alonso odvádza v tíme skvelú prácu a som rád, že je súčasťou nášho tímu,“ nechal sa počuť Martin Whitmarsh. „Je veľkým prínosom na trati aj mimo nej. Pred chvíľou som hovoril s Fernandom o smere, ktorým sa chceme uberať, je to veľmi inteligentný jazdec a som si istý, že aj napriek tomu, že tu každý teraz omieľa nejaké komentáre, ktoré kedysi zazneli v zápale boja a ktoré sa mnohým vryli do pamäti, rozumie a rešpektuje to, čo Honda robí.“

„Musíme mať na pamäti to – a nepovedali sme to, ale mali by sme to povedať – že Honda vyhrala majstrovstvá sveta v rokoch 2021 a 2022 a pokiaľ ich v tomto roku neporazíme, podarí sa im to zase. Sú pre nás skvelým partnerom a domnievam sa, že Fernando si je toho vedomý. Rok 2026 je však v súčasnosti pravdepodobne mimo jeho plánovacieho horizontu.“

„Musíme mu dať auto, ktoré je neustále schopné vyhrávať preteky,“ povedal 65-ročný Brit. „Dúfam, že ste si všimli, že v tomto roku sme zaznamenali značný posun vpred, no ešte stále nie sme tam, kde by sme mali byť. Pokračujeme však vo vývoji zariadení tímu a budeme silnejší. Som si istý, že pred rokom 2026 budeme o Fernandovej budúcnosti diskutovať. Dúfam, že tu bude ešte niekoľko rokov a bolo by skvelé, ak by bol taký konkurencieschopný a fit ako dnes. V takom prípade by bolo fantastické mať ho v aute aj v roku 2026,“ uzavrel Whitmarsh.