logo F1online.sk

Honda bude dodávať motory Aston Martinu. Spoločne vyhráme, odkázal Stroll

Honda, ilustračné
© Twitter/Honda Racing F1
Milan Kubala
Milan Kubala24. 5. 2023

Honda bude mať vo svete Formuly 1 nového spojenca. Japonský výrobca pohonných jednotiek počnúc rokom 2026 spojí sily s Aston Martinom, s ktorým spoločne vytvorí nový továrenský tím. V stredu skoro ráno to oficiálne potvrdili zástupcovia oboch značiek.

Honda si od oznámenia svojho odchodu z Formuly 1 prešla niekoľkými fázami. Najprv deklarovala úplné vytratenie sa zo sveta kráľovnej motoršportu, neskôr privolila na predĺženie spolupráce s Red Bullom, ktorému bude “skryto” dodávať pohonné jednotky až do roku 2026, aby si nakoniec otvorila bránu k svojmu návratu. Dnes sa cez túto bránu rozhodla prejsť, keď na spoločnej tlačovej konferencii so zástupcami Aston Martinu informovala o uzavretí dohody, ktorá sa zrodila v posledných týždňoch a mesiacoch.

Tento obrat v postoji japonskej automobilky vysvetlil jej generálny riaditeľ Tošihiro Mibe, keď pripomenul, že rozhodnutie odísť z Formuly 1 pramenilo z presvedčenia investovať radšej do vývoja uhlíkovo-neutrálnych technológií.

Postoj Hondy sa zmenil až po tom, čo sa motorové ciele efjednotky priblížili k cieľom automobilky. F1 totiž po dlhých rokovaniach ohlásila prechod na udržateľné palivá, posilnenie elektrickej časti pohonnej jednotky a v neposlednom rade zavedenie rozpočtového stropu na vývoj agregátov, ktorý zabezpečí, že Honda bude dopredu vedieť, najviac koľko peňazí naleje do Formuly 1.

“Jedným z kľúčových dôvodov, prečo sme sa rozhodli pustiť do ďalšej výzvy vo Formule 1, je snaha kráľovskej motoristickej triedy stať sa udržateľnejšou,” vysvetľuje generálny riaditeľ Hondy Tošihiro Mibe. “Toto je v zhode so smerovaním Hondy, ktorá má namierené k uhlíkovej neutralite. Formula 1 sa stane platformou, na ktorej budeme vyvíjať naše elektrické technológie.”

“Vo svetle týchto zmien vo Formule 1 mnohí mladí inžinieri v Honde prejavili túžbu vrhnúť sa v ústrety novej výzve v kráľovskej motoristickej triede. Trvali na tom, že nové pravidlá F1 nám umožnia pretekať na jednej úrovni s ostatnými tým, že využijeme nazbierané skúsenosti a vyvinuté technológie,” pokračoval 61-ročný Japonec. “Takáto ambícia zabojovať v najvyššom svetovom motoristickom šampionáte bola vždy súčasťou DNA Hondy už od jej založenia.”

“Keď sme vzali do úvahy všetky tieto faktory, vrátane jej efektivity z hľadiska rozvoja našich ľudí, potvrdilo sa nám, že pôsobenie vo Formule 1 by pre nás mohlo mať veľkú pridanú hodnotu,” nepochybuje o správnosti tohto rozhodnutia Mibe.

Okrem generálneho riaditeľa Hondy sa tlačovky zúčastnil aj Kodži Watanabe, prezident Honda Racing Corporation, ktorý prezradil, čo Hondu viedlo k spojeniu síl s Aston Martinom. “V novembri minulého roka sme sa registrovali ako dodávateľ pohonných jednotiek. Rokovali sme s viacerými tímami a Aston Martin bol jedným z nich. Veríme, že Aston Martin je z nich najsilnejším kandidátom s cieľom bojovať o titul.”

Watanabe taktiež poznamenal, že pre Hondu boli veľmi dôležité aj kroky, ktoré podniká Aston Martin. V Silverstone výrazne rozširuje svoju továreň, láka nových ľudí a aj na trati ukazuje, že jeho snahy nie sú márne.

Na tlačovej konferencii boli aj zástupcovia Aston Martinu — spolu s výkonným riaditeľom Martinom Whitmarshom prišiel aj majiteľ Lawrence Stroll. Kanadský miliardár vysvetlil, že chce spraviť maximum pre to, aby sa jeho tím stal víťazným. A ako dobre vieme, bez statusu továrenskej stajne je takmer nemožné to dokázať.

“Aston Martin je najrýchlejšie sa rozvíjajúcim tímom vo Formule 1 a na sociálnych sieťach,” teší sa Lawrence Stroll. “V priebehu posledných dvoch rokov sme strojnásobili našu fanúšikovskú základňu. Partnerstvo s Hondou je posledným kúskom v skladačke, aby sme Aston Martin dostali do pozície top stajne, ktorá bude schopná vyhrávať tituly.”

“Spoločne s našou novou továrňou dávame tímu všetky nástroje, ktoré potrebuje k víťazeniu. Aby sme Aston Martin etablovali na úplnej špičke tohto športu, potrebujeme vyťažiť maximum z každej oblasti. Mať k dispozícii na mieru ušitú pohonnú jednotku je posledný a najdôležitejší krok na tejto ceste,” uvedomuje si výhody spojenia s Hondou majiteľ britskej stajne.

“Hlboká vďaka patrí pánovi Mibem a pánovi Watanabem za to, že zbadali potenciál Aston Martinu s Hondou. Aston Martin a Honda sú značky, ktoré majú veľa spoločného vrátane inžinierskych kvalít, dlhodobých záväzkov a vášne pre víťazenie. Honda a jej inžinieri sú pretekári, ktorí milujú, keď môžu vyvíjať svoje produkty v súťaživom prostredí. Preteky sú a vždy boli súčasťou jej DNA. Pretekanie tiež patrí do DNA Aston Martinu, a to už celých 110 rokov. Spoločne zvíťazíme!” odkázal Stroll.

Kodži Watanabe napokon prezradil, že Honda zatiaľ neplánuje dodávať pohonné jednotky žiadnemu inému tímu. Nevylučuje však, že postupom času vezme pod svoje krídla aj prípadných zákazníkov.