logo F1online.sk

Fallows: Naše auto nemá žiadne výrazné prednosti alebo slabiny

Dan Fallows
© Motorsport Images/Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík18. 5. 2023

Kto by to bol povedal, že po prvých piatich podujatiach novej sezóny si bude Aston Martin hovieť na druhom mieste Pohára konštruktérov? Tímu sa veľmi vyplatili personálne zmeny a regrutovanie veľkých inžinierskych hviezd top tímov. Jedna z nich, technický riaditeľ Dan Fallows, tvrdí, že Aston Martin postavil stabilné auto bez väčších predností alebo slabín.

Kým Red Bull je jasne pred ostatnými, Aston Martinu sa darí držať na druhom mieste a odrážať útoky Mercedesu a Ferrari. V Silverstone sa však nechcú obzerať cez rameno, ale pozerať sa dopredu.

„Musíme sa porovnávať s Red Bullom, ale myslíme si, že v niektorých oblastiach sme pomerne silní,“ chváli monopost AMR23 jeho stvoriteľ Dan Fallows, ktorého cituje Motorsport.com.

„Musíme auto optimalizovať pre každý okruh, čo znamená, že na niektorých nebudeme takí silní ako naši súperi. Red Bull svoj koncept vyvíja o niečo dlhšie než my. Pred rokom sme začali s odlišným konceptom a po prechode na nový ho naďalej rozvíjame.“

„Myslím si, že sa nám v tomto roku podarilo urobiť veľký krok, ale niečo nám ešte stále chýba. Úprimne, nepovedal by som, že potrebujeme zlepšiť nejakú konkrétnu oblasť, skrátka potrebujeme zlepšiť všetko,“ hovorí Fallows.

Zdá sa, že sa mu spoločne s inžiniermi Aston Martinu podarilo vytvoriť pomerne univerzálny základ, ktorý nie je zvlášť silný alebo slabý v niektorej konkrétnej oblasti. „Nemyslím si, že naše auto má nejaké zvlášť silné stránky. Podľa mňa sa nám podarilo vytvoriť monopost, ktorý je dosť silný vo viacerých oblastiach. Môžeme ho doladiť do podoby, ktorú na danom okruhu považujeme za optimálnu.“

„Určite existujú oblasti z aerodynamického aj mechanického hľadiska, na ktorých podľa nás ešte môžeme zapracovať, ale úprimne, nemyslím si, že naše auto má v súčasnosti nejaké veľké slabiny. Chceme ho naďalej rozvíjať, zvyšovať rýchlosť a pokračovať s rovnakou filozofiou,“ povedal Fallows.