logo F1online.sk

Kedy sa dočkáme žien vo Formule 1? V nasledujúcom desaťročí, predpovedá Coulthard

Jamie Chadwicková
© Twitter/Williams Racing
Tomáš Masár
Tomáš Masár17. 5. 2023

Budú ženy jedného dňa vo Formule 1 pretekať po boku mužov? Je to utópia alebo len otázka času? Podľa Davida Coultharda nežnejšie pohlavie v najvyššej motoristickej súťaži uvidíme – no až niekedy po roku 2030.

Ženy vo Formule 1 – áno či nie? To je odveká otázka, ktorú si pokladá nejedna z osobností formulového padoku, vrátane samotných pretekárov. Zatiaľ čo niektorí by dámy v „efjednotke“ privítali, iní si súťaženie po ich boku nevedia predstaviť.

Poslednou pretekárkou, ktorá sa zúčastnila súťažného víkendu, bola Giovanna Amatiová. Talianka sa v roku 1992 pokúsila kvalifikovať sa na Veľkú cenu Brazílie, no neúspešne.

To, čo nedokázala Amatiová, sa podarilo o šestnásť rokov skôr jej krajanke Lelle Lombardiovej, ktorá na Veľkej cene Rakúska 1976 skončila na dvanástom mieste.

Za zmienku stojí fakt, že spomedzi dvanástich veľkých cien, do ktorých nastúpila, sa jej jedenkrát podarilo aj zabodovať – a to v Španielsku v roku 1975, kde získala po predčasne ukončených pretekoch pol boda za šiestu priečku.

V posledných rokoch sme mali adeptiek na miesto v F1 viac než dosť. Danici Patrickovej, Susie Wolffovej, Tatiane Calderonovej či Jamie Chadwickovej sa však napokon do kráľovnej motoršportu dostať nepodarilo.

Podarí sa to vôbec ešte nejakej žene? A kedy? David Coulthard si myslí, že áno. Podľa Škóta je to však stále hudba pomerne ďalekej budúcnosti.

„Vždy som veľmi podporoval ženy v motoršporte,“ uviedol víťaz trinástich pretekov. „Angažoval som sa v sérii W [ženská motoršportová súťaž, pozn. red.] na pamiatku mojej sestry, ktorá bola súčasťou programu s názvom ‘>= More than Equal’, ktorý podporuje mladé dievčatá v motokárach.“

„Je len otázkou času [kedy bude mať nežnejšie pohlavie svoju zástupkyňu v F1, pozn. red.] a dôjde k tomu preto, že v motokárach bude jazdiť viac mladých dievčat a bude im poskytnutá rovnaká podpora, akú mali Lewis Hamilton či Max Verstappen. Umožní sa im tak skutočne realizovať ich talent.“

„Verím, že uvidíme ženu vo Formule 1 – a to v nasledujúcom desaťročí,“ zakončil Coulthard.

Súvisiace články