logo F1online.skF1online.sk

Red Bull podľa Cleara obetuje kvalifikáciu v prospech pretekového tempa

Charles Leclerc
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík16. 5. 2023

Aké je vysvetlenie veľkého prepadu Ferrari v pretekovom tempe? Veď v sobotu dokáže monopost SF-23 podávať kvalitné výkony, ale v nedeľu sa prepadá. Keby sme to vedeli vysvetliť, pravdepodobne by sme dnes sedeli v Maranelle. Tam však sedí inžinier tímu Jock Clear a podľa jeho slov sa rozdiel dá čiastočne vysvetliť aj tým, že Red Bull skrátka obetuje kvalifikačné tempo v prospech toho pretekového.

V Baku aj v Miami sme to mohli pomerne jasne vidieť. V Azerbajdžane stál Charles Leclerc na pole position hneď dvakrát a v Miami bol (do nehody) v kvalifikácii dosť blízko Red Bullu, ale v pretekoch jeho Ferrari prepadalo. Lepší z pilotov Scuderie prišiel v tejto sezóne do cieľa v priemere viac ako 30 sekúnd za víťazom.

„Máme dobrú predstavu, v čom spočívajú naše problémy. Teraz ide o ich kvantifikáciu,“ prehlásil Jock Clear, ktorého cituje Motorsport.com. „Svojím spôsobom by sme mohli povedať: ‚Dobre, pozeráme sa na to, čo sa deje v pretekoch v porovnaní s tým, čo sa deje v kvalifikácii.‘ A vidíme určité rozdiely.“

„Možno nevieme celkom presne doladiť, ako sa tieto rozdielnosti prejavujú. Týmto procesom si práve prechádzame. Chceme identifikovať, čo môžeme urobiť, alebo na čo sa máme sústrediť, aby sme boli v pretekovom tempe vyrovnanejší,“ dodal Clear.

Podľa jeho slov bude musieť Ferrari napodobniť Red Bull a obetovať časť svojej kvalifikačnej rýchlosti v prospech tej pretekovej. „Máme prijať úder v kvalifikácii? Takéto rozhodnutie je vždy horkou pilulkou, pretože preteky sa veľmi často rozhodujú v kvalifikácii. Nemôžeme si teda dovoliť odvrátiť pozornosť od kvalifikácie. Rozhodne však potrebujeme zistiť, ako môžeme zlepšiť pretekové tempo.“

„Musíme zložiť klobúk pred Red Bullom a uznať, že to robia, veľmi, veľmi šikovne. V pretekovom tempe funguje ich auto veľmi, veľmi dobre. Môžeme dospieť k záveru, že možno obetujú časť svojej kvalifikačnej výkonnosti. V kvalifikácii s nimi môžeme bojovať, pretože v sobotu ich výkonnosť nie je optimálna,“ povedal Clear.

Súvisiace články

Diskusia