logo F1online.sk

Pneumatiky prejdú úpravou. Od VC Veľkej Británie budú tuhšie a odolnejšie

Mechanici Ferrari s pneumatikami Pirelli
© LAT Images/Pirelli
Tomáš Masár
Tomáš Masár12. 5. 2023

Pneumatiky prejdú od Veľkej ceny Veľkej Británie úpravou. Tohtoročné monoposty disponujú oveľa väčším prítlakom, než sa pôvodne očakávalo. To, sa odzrkadľuje aj na pneumatikách, ktoré sú vystavované čoraz väčšej záťaži. Pirelli sa preto, aby predišlo prípadným problémom na technicky náročnejších okruhoch, rozhodlo konať. V polovici sezóny hodlá na Veľkej cene Veľkej Británie predstaviť nové špecifikácie, ktoré budú konštrukčne posilnené – tuhšie a odolnejšie ako tie súčasné. Zmesi však zostanú nezmenené.

Pirelli sa rozhodlo tento krok učiniť predovšetkým z bezpečnostných dôvodov. Tohtoročné monoposty totiž disponujú už v tomto momente takým prítlakom, aký sa očakával, že nadobudnú až koncom aktuálnej sezóny.

Na minulotýždňovej Veľkej cene Miami sa opätovne potvrdilo, že autá zaznamenali v časoch na kolo oproti vlaňajšku signifikantné, vyše dvojsekundové zlepšenie. Keďže sa monoposty budú neustále zrýchľovať a preteky na technicky najnáročnejších tratiach nás ešte len čakajú [Silverstone, Spa či Zandvoort, pozn. red.], Pirelli sa rozhodlo zasiahnuť a prijať opatrenia, ktorými by predišlo akýmkoľvek prípadným problémom s pneumatikami.

Nové pneumatiky, ktoré budú konštrukčne tuhšie, pevnejšie a odolnejšie, zažijú premiéru pravdepodobne 9. júla v Silverstone. Všetko však ešte musí odobriť Svetová rada motoršportu (WMSC), no malo by ísť pravdepodobne len o formalitu.

Súvisiace články