logo F1online.skF1online.sk

Vasseura znepokojuje nekonzistentnosť Ferrari: Raz sme pomalí, potom zase rýchli

Frédéric Vasseur
© Scuderia Ferrari Press Office
Petra Polubňáková
Petra Polubňáková8. 5. 2023

Budíček pre Ferrari. Po pomerne vydarenom azerbajdžanskom podujatí zažila Scuderia v Miami tvrdý pád na zem, keď síce opäť dokázala v sobotu konkurovať dominantnému Red Bullu, v nedeľňajších pretekoch ale nemala nárok ani na Mercedes či Aston Martin. Šéf talianskej stajne Frédéric Vasseur krúti hlavou najmä nad nekonzistentným správaním monopostu, v Maranelle tak budú mať nad čím premýšľať.

Ferrari sa od začiatku aktuálnej sezóny trápi s nedostatočným pretekovým tempom. Podujatia v Austrálii a v Azerbajdžane však vzbudili nádej, že stajňa z Maranella je na dobrej ceste k vyriešeniu tohto problému. Miami ale pilotom „červených“ nesadlo. Charles Leclerc a Carlos Sainz sa v nedeľu na trati evidentne trápili, pričom mali až štvrté najrýchlejšie auto.

Faktom tak je, že kým v Baku zaknihovalo Ferrari dve výhry v kvalifikácii a premiérové pódium v sezóne, odlišné podmienky v Miami priniesli celkom iný obraz. U Talianov teda ani zďaleka nemôže vládnuť spokojnosť. Je očividné, že v továrni ešte nerozlúskli všetky hádanky. Pomôcť môžu vylepšenia, už v Miami mali monoposty Scuderie novú podlahu a do Imoly prídu opäť s niečím novým.

Na vylepšenia sa spolieha aj šéf Ferrari Fred Vassuer. Médiám po miamských pretekoch zároveň prezradil, nad čím si najviac láme hlavu. „Dnes to bolo o manažmente pneumatík a je jasné, že v tomto musíme urobiť krok vpred. V Imole budeme mať vylepšenia. To ale nerieši náš hlavný problém, a tým je nekonzistentnosť.“  

„Dnešok bol zvláštny, išlo to trochu ťažšie. Tempo v kvalifikácii bolo v poriadku, ale dnes sme neboli príliš konzistentní. Raz sme boli pomalí, potom rýchli, potom zase dobrí. V niektorých etapách pretekov sme mali dobré tempo, v iných sme boli veľmi pozadu. Musíme porozumieť tomu, prečo boli tieto preteky ako na hojdačke. Nešlo o degradáciu pneumatík, pretože na konci sme mali rýchlosť,“ vyhlásil francúzsky inžinier.

Pokiaľ ide o samotných pilotov Ferrari, Leclerc sa v sobotu „blysol“ nehodou, po ktorej prišiel o lepšie umiestnenie na štartovom rošte a v nedeľu napokon prešiel cieľovou čiarou na siedmej priečke. Sainz bol na tom o čosi lepšie, ale v súbojoch s Fernandom Alonsom a Georgeom Russellom aj tak ťahal za kratší koniec, čo mu prinieslo konečné piate miesto.

Vasseura zaujalo, že jeho jazdci prežívali odlišné preteky. „Tempo Carlosa a Charlesa bolo počas pretekov opačné. Pozícia na štarte, ako aj súboje nepomohli na začiatku Charlesovi, ale Carlos bol rýchly. Neskôr to bolo naopak, Charles bol rýchlejší a Carlos pomalší.“

„Určite sa musíme na to poriadne pozrieť. Celkovo môžeme brať pozitívne kvalifikačné tempo, aj keď sme to kolo napokon nedali dokopy. Rýchlosť tam bola,“ dodal šéf Ferrari.

Súvisiace články

Diskusia