logo F1online.sk

Vasseura znepokojuje nekonzistentnosť Ferrari: Raz sme pomalí, potom zase rýchli

Frédéric Vasseur
© Scuderia Ferrari Press Office
Petra Polubňáková
Petra Polubňáková8. 5. 2023

Budíček pre Ferrari. Po pomerne vydarenom azerbajdžanskom podujatí zažila Scuderia v Miami tvrdý pád na zem, keď síce opäť dokázala v sobotu konkurovať dominantnému Red Bullu, v nedeľňajších pretekoch ale nemala nárok ani na Mercedes či Aston Martin. Šéf talianskej stajne Frédéric Vasseur krúti hlavou najmä nad nekonzistentným správaním monopostu, v Maranelle tak budú mať nad čím premýšľať.

Ferrari sa od začiatku aktuálnej sezóny trápi s nedostatočným pretekovým tempom. Podujatia v Austrálii a v Azerbajdžane však vzbudili nádej, že stajňa z Maranella je na dobrej ceste k vyriešeniu tohto problému. Miami ale pilotom „červených“ nesadlo. Charles Leclerc a Carlos Sainz sa v nedeľu na trati evidentne trápili, pričom mali až štvrté najrýchlejšie auto.

Faktom tak je, že kým v Baku zaknihovalo Ferrari dve výhry v kvalifikácii a premiérové pódium v sezóne, odlišné podmienky v Miami priniesli celkom iný obraz. U Talianov teda ani zďaleka nemôže vládnuť spokojnosť. Je očividné, že v továrni ešte nerozlúskli všetky hádanky. Pomôcť môžu vylepšenia, už v Miami mali monoposty Scuderie novú podlahu a do Imoly prídu opäť s niečím novým.

Na vylepšenia sa spolieha aj šéf Ferrari Fred Vassuer. Médiám po miamských pretekoch zároveň prezradil, nad čím si najviac láme hlavu. „Dnes to bolo o manažmente pneumatík a je jasné, že v tomto musíme urobiť krok vpred. V Imole budeme mať vylepšenia. To ale nerieši náš hlavný problém, a tým je nekonzistentnosť.“  

„Dnešok bol zvláštny, išlo to trochu ťažšie. Tempo v kvalifikácii bolo v poriadku, ale dnes sme neboli príliš konzistentní. Raz sme boli pomalí, potom rýchli, potom zase dobrí. V niektorých etapách pretekov sme mali dobré tempo, v iných sme boli veľmi pozadu. Musíme porozumieť tomu, prečo boli tieto preteky ako na hojdačke. Nešlo o degradáciu pneumatík, pretože na konci sme mali rýchlosť,“ vyhlásil francúzsky inžinier.

Pokiaľ ide o samotných pilotov Ferrari, Leclerc sa v sobotu „blysol“ nehodou, po ktorej prišiel o lepšie umiestnenie na štartovom rošte a v nedeľu napokon prešiel cieľovou čiarou na siedmej priečke. Sainz bol na tom o čosi lepšie, ale v súbojoch s Fernandom Alonsom a Georgeom Russellom aj tak ťahal za kratší koniec, čo mu prinieslo konečné piate miesto.

Vasseura zaujalo, že jeho jazdci prežívali odlišné preteky. „Tempo Carlosa a Charlesa bolo počas pretekov opačné. Pozícia na štarte, ako aj súboje nepomohli na začiatku Charlesovi, ale Carlos bol rýchly. Neskôr to bolo naopak, Charles bol rýchlejší a Carlos pomalší.“

„Určite sa musíme na to poriadne pozrieť. Celkovo môžeme brať pozitívne kvalifikačné tempo, aj keď sme to kolo napokon nedali dokopy. Rýchlosť tam bola,“ dodal šéf Ferrari.