logo F1online.sk

Verstappen? V 25. kole bude za mnou, predpovedá Alonso

Fernando Alonso
© Aston Martin
Tomáš Masár
Tomáš Masár7. 5. 2023

Jedna strana garáže sa raduje, druhá plače. Zatiaľ čo Fernando Alonso obsadil v kvalifikácii na Veľkú cenu Miami fantastické druhé miesto, jeho tímový kolega sa porúčal pod sprchy už po Q1. Smerom do zajtrajších pretekov však obaja sršia sebavedomím. Španiel cíti, že ak všetko pôjde tak, ako má, mohlo by z toho klapnúť ďalšie pódium. Kanaďan zase verí, že predvedie solídnu stíhaciu jazdu.

Fernando Alonso sa v kvalifikácii na Veľkú cenu Miami opäť raz blysol skvelým výsledkom, keď nestačil len na Sergia Péreza. Ešte v piatok sa popritom obával, či sa vôbec dostane do Q3. Nakoniec sa mu to podarilo – ba čo viac, je z toho prvý rad!

„Zameriavali sme sa najmä na druhé kolo [v Q3, ktoré Alonso nakoniec pre haváriu Leclerca neabsolvoval, pozn. red.]. Mali sme len jednu sadu nových pneumatík, ktoré sme si šetrili na koniec [na druhý meraný pokus]. Prvé kolo malo byť len referenčné, no nakoniec to vydalo na prvý rad na štartovom rošte, čo nám samozrejme neprekáža,“ poznamenal Fernando Alonso. „To kolo bolo poskladať avšak zložité, pretože asfalt je tu pomerne priľnavý, ale len na ideálnej stope. Akonáhle sa ocitnete mimo nej, je to presne na opak – a to bol azda najväčší problém, s ktorým bolo potrebné sa vysporiadať.“

Skúsený 41-ročný pretekár verí, že pokiaľ sa v nedeľu nič zásadné nestane, bude sa po pretekoch radovať už zo štvrtého pódia v prebiehajúcej sezóne.

„Pokiaľ budeme mať také pretekové tempo, aké bežne mávame, tak je možné, že skončíme na pódiu,“ povedal. „Ak sa však naše pneumatiky budú príliš opotrebovávať alebo spravíme nejakú chybu, o príležitosť skončiť na pódiu sa pripravíme. Taktiež existuje možnosť, že počas pretekov zaprší. Je tu teda veľa premenných, no mali by sme byť rýchli.“

Jedným z Alonsových hlavných konkurentov v boji o pódium bude nepochybne aj Max Verstappen, ktorý vyštartuje až z deviatej priečky. Tempo Red Bullu je však bezkonkurenčné a Holanďan sa s najväčšou pravdepodobnosťou prederie štartovým poľom ako nôž maslom. Kedy Španiel očakáva, že ho zazrie v spätných zrkadlách? „V 25. kole,“ dodal s úsmevom majster sveta z rokov 2005 a 2006.

Zatiaľ čo Alonso pomýšľa nad ďalšou trofejou, Stroll bude rád, ak vôbec skončí na bodoch. Aston Martinu síce okruh v Miami očividne sedí, no preštrikovať sa do prvej desiatky až z chvosta štartového poľa [konkrétne osemnástej pozície, pozn. red.] rozhodne nebude prechádzka ružovou záhradou. Kanaďan sa však tejto výzvy nebojí.

Isté je, že keby si v kvalifikácii počínal lepšie, obdobné problémy by riešiť nemusel. Čo vlastne stále za jeho skorým vypadnutím?

„Rozhodli sme sa nasadiť len jednu sadu pneumatík. Domnievali sme sa, že to bude stačiť na to, aby sme sa dostali do Q2,“ vysvetlil Lance Stroll. „Tí, ktorí však následne nasadili novú sadu pneumatík, sa o sekundu zrýchlili, bolo smutné vidieť sa ostatných tak zlepšovať. Máme však dobré pretekové tempo, preto som v súvislosti so zajtrajškom sebavedomý,“ zakončil rodák z Montrealu.

Súvisiace články