logo F1online.sk

Hamilton robí chyby, Verstappen nie. Nemáva výpadky, tvrdí Villeneuve

Max Verstappen, VC Veľkej Británie 2022
© fuji.tim/Wikipedia Commons (CC BY-SA 2.0)
Tomáš Masár
Tomáš Masár4. 5. 2023

Ak chce pretekár pomýšľať na majstrovský titul, musí mať rýchlosť, víťazné auto a robiť len minimum chýb. Podľa Jacquesa Villeneueva Max Verstappen nerobí žiadne – a v tomto má oproti ostatným jazdcom a šampiónom, vrátane Lewisa Hamiltona, navrch.

Časy, keď mal Verstappen povesť búrača či pilota, ktorý sa o dobré výsledky pripravuje zbytočnými chybami, sú už dávno preč. Dnes je Holanďan jedným z najkonzistentnejších jazdcov štartového poľa, podľa Jacquesa Villeneueva dokonca úplne najkonzistentnejším.

„Max je stroj, skutočný stroj, a to preto, že nikdy nemá pokles [vo forme, pozn. red.],“ vyslovil sa Jacques Villeneuve. „To, ako to zvláda, ako si razí cestu sezónou, má za následok, že v pretekoch, kde by niekto iný skončil na treťom mieste, on vyhrá. Nemyslím si, že sme niečoho takéhoto boli v minulosti svedkom.“

„Každý jazdec zažíva chvíle, keď je trochu unavený a nemá svoj deň. Neviem, odkiaľ berie toľko energie,“ povedal majster sveta z roku 1997.

Podľa Villeneueva v tom ale nezohráva úlohu vek [Verstappen má stále len 25 rokov, pozn. red.] – veď aj Lewis Hamilton bol v časoch svojej dominancie pomerne mladý, no občasných chýb sa nevyvaroval.

„Nemá to nič spoločné s vekom,“ poznamenal víťaz jedenástich veľkých cien. „Na pretekanie nie je príliš mladý, pretože preteká od malička. Je možné, že sa u neho vyčerpanie časom dostaví, no zdá sa, že ho každovíkendové pretekanie neunavuje. Nezáleží na tom, aké je to ťažké alebo ľahké, vždy je na vrchole svojich síl.“

„Ostatní síce robia len malé chyby, no robia. Dokonca aj Lewis vo svojich najlepších rokoch chyboval v troch či štyroch pretekoch – z ktorých sa následne pozviechal a pokračoval v ťažení.“

„Verstappen síce na začiatku kariéry robil chyby, pre ktoré by si ho možno iné tímy neponechali, ale teraz sa už cez to preniesol a je veľmi pôsobivý,“ doplnil Villeneueve.

Súvisiace články