logo F1online.sk

Alonso: Ferrari malo iba šťastie, v Miami to bude iný príbeh

Fernando Alonso a Carlos Sainz
© Twitter/Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík30. 4. 2023

Ferrari bolo v Baku najbližším konkurentom Red Bullu, ale bolo objektívne druhým najrýchlejším autom? Aston Martin, minimálne ten v rukách Fernanda Alonsa, totiž vyzeral byť veľmi silný. Španielsky matador sa pokúšal v závere atakovať Charlesa Leclerca, ale aj keď mu to nevyšlo, sršal po pretekoch sebavedomím. Za normálnych okolností by vraj Ferrari nemalo šancu.

Videli sme, že pri práci s pneumatikami na tom bol Aston Martin veľmi dobre. Tvrdé gumy sa však ukázali byť nezničiteľné a nakoniec vyniesli Ferrari na pódium.

„Myslím si, že mali prosté šťastie,“ vyhlásil Alonso po pretekoch, v ktorých skončil iba necelú sekundu za tretím Charlesom Leclercom. „Tvrdé pneumatiky degradovali menej, než sa očakávalo. Obuli sme ich pri výjazde safety caru, keď do konca zostávalo ešte množstvo kôl, ale Charles sa na nich dokázal slušne držať. Navyše, ku koncu pretekov okruh zahalili mraky a teplota trate poklesla, čo mu pomohlo.“

„Myslím si, že stredne tvrdé pneumatiky v prvom stinte na Ferrari masívne degradovali, takže za normálnych okolností a pri vyšších teplotách sa budú viac trápiť. Dnes im to pomohlo, ale v Miami to bude iný príbeh,“ uisťuje fanúšikov svojho tímu Alonso.

Pri zvážení všetkých okolností je španielsky matador toho názoru, že jeho tím si v Baku počínal lepšie, než sa vôbec očakávalo. Zeleným monopostom táto trať príliš nesadla, prišli problémy so zadným krídlom, ani kvalifikácia nedopadla najlepšie. Fernando tak pred Miami cíti sebadôveru.

„Tento víkend bol pre náš tím zložitý. Mali sme problémy s DRS a nemali príliš rýchlosť. Napriek tomu sme však skončili sekundu za pódiovou priečkou,“ hovorí dvojnásobný šampión.

„Naproti tomu, Ferrari malo perfektný víkend, dvakrát stáli na pole position a mali veľmi rýchle auto, ale aj tak boli iba o sekundu rýchlejší než Aston Martiny. Sčítané a podčiarknuté, v našom tíme musíme byť spokojní,“ dodal Fernando.

Toho sme v priebehu pretekov počuli, ako radí svojmu tímovému kolegovi nastavenie brzdného balansu. Ten predtým uisťoval Alonsa, že naňho nebude útočiť a chce pracovať spoločne. Takého Fernanda si hádam ani nepamätáme a dvojnásobný šampión si to v novom pôsobisku očividne užíva.

„V tíme vládne fantastická atmosféra. Veľmi dobre si uvedomujeme, aká je situácia. Ani my sme neočakávali, že sa nám bude takto dariť. Továreň je plná talentovaných ľudí, ale stále sme, povedzme, malý tím, ktorý sa ešte k tomu sťahuje. Všetci v Aston Martine odvádzajú neskutočnú robotu. Lance a ja sa snažíme tímu čo najviac pomôcť a keď sa nám podarí niečo nájsť, okamžite sa to snažíme zdieľať aj cez vysielačku. Všetko funguje perfektne!“ užíva si Alonso vo svojom novom pôsobisku.

Lance Stroll môže ľutovať niekoľko chýb, v šiestej zákrute sa oprel o múr a neskôr bol v šestnástej príliš široký, čím umožnil Lewisovi Hamiltonovi posunúť sa na šieste miesto. Aj on však bol po skončení pretekov spokojný.

„Keď sa pozrieme na celý víkend, tak asi to bol pre nás dobrý deň. Mali sme viac problémov než v minulých pretekoch, ale dokázali sme doviezť domov dobré body a udržať sa na druhom mieste v Pohári konštruktérov,“ povedal po pretekoch Stroll.

„Vedeli sme, že s obmedzeniami nášho auta to bude zložitý víkend, ale napriek tomu sme mali dobré pretekové tempo a Fernando dokonca bojoval o pódium. Nebyť mojej chyby v šestnástej zákrute, som si istý, že by som dokázal udržať to šieste miesto a zatlačiť na Carlosa. Určite sme boli viac v hre než v kvalifikácii alebo v šprinte,“ dodal.

Súvisiace články