logo F1online.sk

Alonso vyzval FIA, aby preklepla počínanie Sainza: Keby som neubral, tak sa zrazíme

Fernando Alonso
© Twitter/Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík29. 4. 2023

Aston Martin čelil počas úvodných troch podujatí veľkej pozornosti médií. Fernando Alonso zaknihoval v tejto sezóne už tri pódiá, ale v Baku zažívajú zelené monoposty trochu ústup z pozícií a dostáva sa im aj menej pozornosti. Aj pilot tímu Fernando Alonso médiám priznal, že táto trať monopostu AMR23 zvlášť nesedí.

Okrem celkového tempa trápi Aston Martin aj DRS. Na tento víkend priviezli mnohé tímy krídla s menším odporom vzduchu a nie je to prvýkrát, čo vidíme podobné problémy. Inžinieri Aston Martinu sa snažili komplikácie vyriešiť, ale ani v sobotu dopoludnia sa to príliš nedarilo. Popoludní už bola situácia odlišná.

„DRS je tento víkend v našom tíme hlavnou témou, ale áno, fungovalo,“ povedal po skončení šprintu pre Sky Fernando Alonso. „Stláčal som tlačidlo a zadné krídlo sa otvorilo, ale nekontroloval som to zakaždým. Tím to naďalej analyzuje, dúfajme, že v nedeľných pretekoch to bude okej.“

Po skončení šprintu sa takmer všetka pozornosť venovala sporu medzi Georgeom Russellom a Maxom Verstappenom. Alonso však upozornil na incident medzi ním a Carlosom Sainzom v nájazde do druhej zákruty. Títo dvaja spolu kolidovali už v Austrálii, ale aj keď sa tentoraz kontaktu vyhli, podľa Fernanda sa tak stalo len vďaka jeho džentlmenskému počínaniu.

„Na štarte sa mi podarilo predbehnúť Alexa a potom aj Lewisa a Carlosa, ale Carlos ma v nájazde do druhej zákruty vytlačil do múra. Musel som ubrať, keby som to neurobil, tak sa zrazíme. Dúfam, že FIA sa na to pozrie,“ hovorí Alonso.

„Myslím si, že pravidlá hovoria jasne. Keď ste v súboji koleso na koleso, tak jednoducho nesmiete jazdca tlačiť do múra až kým sám nespomalí. Potrebujeme na to dohliadať dôsledne,“ vyzval riadiaci orgán športu dvojnásobný majster sveta.

Jeho Aston Martin napokon nemal rýchlosť, aby na Sainza zaútočil znovu, a tak sa uspokojil so šiestym miestom. Aj sám Alonso priznáva, že Baku nie je pre jeho tím práve zem zasnúbená.

„Tento víkend je pre náš tím trochu o minimalizácii škôd. Na tejto trati nie sme veľmi rýchli. Náš hlavný súper v Pohári konštruktérov, teda Mercedes, skončil o pár priečok pred nami, ale v nedeľu štartuje George až z jedenásteho miesta, takže máme príležitosť získať viac bodov než oni,“ povedal Fernando.

Jeho tímový kolega Lance Stroll si zo šprintu odniesol cenný bod za ôsme miesto, keď sa mu podarilo prekonať Alexa Albona na Williamse. Po skončení dňa ho tešilo aj funkčné DRS.

„DRS dnes fungovalo! Musíme ešte zistiť, ako je to možné, pretože podľa mňa tomu ani my sami celkom nerozumieme. Držme si palce, aby fungovalo aj zajtra,“ povedal Stroll.

Súvisiace články