logo F1online.sk

Pérez: Kým sa Leclerc držal v DRS, tak som sa ho nevedel striasť

Sergio Pérez
© Twitter/Red Bull Racing
Milan Kubala
Milan Kubala29. 4. 2023

Charles Leclerc v šprinte podal sympatický výkon, ale na Sergia Péreza nestačil. Mexičan si s ním poradil ľavou zadnou, preto bolo prekvapením, že sa ho Ferrari dokázalo tak dlho držať. Zaujalo to aj samotného Péreza, ktorý sa Leclercovi vzdialil až v druhej časti šprintu, keď Scuderii začali odchádzať pneumatiky.

Sergio Pérez si v sobotňajšom šprintovom rozstrele vybojoval druhé miesto, ktoré si obhájil aj v prvom kole samotného šprintu. Mohol sa tak začať chystať na útok. Pred sebou mal len Charlesa Leclerca a zozadu ho prakticky nikto neohrozoval. Max Verstappen mal vlastné problémy.

Po reštarte sa dostal do čela pomerne ľahko. Po pretekoch sme sa teda mohli domnievať, že len manažoval svoje pneumatiky, pretože Leclerc sa ho dlho dokázal držať. Keď však v posledných kolách zabral, tak mu unikal o viac než sekundu na kolo.

Sergio Pérez prezradil, že sa ho snažil striasť, ale nešlo to. “Pneumatiky sa trochu degradovali a kým sa Charles držal za mnou v DRS, tak som sa nedokázal dostatočne vzdialiť, aby som mu to DRS vzal. V tej chvíli to bolo trochu ťažšie.” Odhaduje sa, že DRS dokáže jazdcovi v každom kole pomôcť o tri až štyri desatiny na kolo. Táto hodnota predstavuje čistý zisk, teda je do nej započítaná aj časová strata, ktorú spôsobuje úbytok prítlaku v technickej sekcii.

“Kľúčová bola dobrá rýchlosť a rytmus, museli sme na to zatlačiť v zlomových momentoch pretekov. To v konečnom dôsledku rozhodlo,” pokračoval vo svojom hodnotení rodák z Guadalajary. “Zo strany celého tímu to je zatiaľ veľmi dobre zvládnutý víkend.”

Pilot Red Bullu vyzdvihol boxový múrik a celú garáž za to, ako si naštudoval nový formát. “Som na mojich chlapcov veľmi pyšný, keďže máme za sebou štvortýždňovú pauzu, po ktorej sme skočili priamo do tohto nového formátu. Odviedli sme dobrú prácu, ale najviac záleží na nedeli.”

Pérez po pretekoch hlásil, že v nedeľu chce Scuderiu poraziť zas. To sa mu azda aj podarí, no netreba zabudnúť na to, že ho čaká ešte silnejší súper. Je ním Max Verstappen. “Som presvedčený, že budem bojovať o víťazstvo, no uvidíme. Toto je Baku a môže sa tu udiať čokoľvek. Chcem podať dobrý výkon, keď príde na lámanie chleba.”