logo F1online.sk

Keby som bol fanúšik, zaspal by som, priznáva Hamilton

Lewis Hamilton
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala30. 8. 2020

Mnohí si ešte spomínajú na vyjadrenie Lewisa Hamiltona z roku 2013, kedy skonštatoval, že dominancia Sebastiana Vettela fanúšikov nudí. Nuž, dnes nudí fanúšikov dominancia Lewisa Hamiltona. Brit si to dobre uvedomuje, keby vraj Formulu 1 sledoval, väčšinu pretekov by prespal.

Horšie ako tohtoročná dominancia je už len pomyslenie, že budúci rok sa zrejme bude opakovať rovnaký scenár. Vývoj monopostov je do veľkej miery obmedzený a limitovaný žetónmi. Mercedes má okrem toho taký náskok, že zrejme ani Adrian Newey ho nedokáže zosadiť z trónu.

V Belgicku sme sa dočkali ďalšej procesie. Na prvých troch priečkach sa nič nedialo, súperili len tímy vzadu. Lewisovi Hamiltonovi to pripomenulo začiatok tohto milénia. “Vyrastal som ako fanúšik, zažil som rôzne éry, sledoval som aj éru Schumachera. Samozrejme, že viem, aké to je.”

“Bol som tínedžer,” spomínal ďalej šesťnásobný majster sveta, ktorý má na dosah najväčšie rekordy legendy Ferrari. “Zobudil som sa, dal si slaninový sendvič, pozrel si štart pretekov a zaspal. Potom som sa prebral, aby som si pozrel koniec.”

“Keby som to sledoval dnes, pravdepodobne by som spravil to isté a pozrel si zostrih, keďže ten je oveľa kratší,” pripúšťa Lewis Hamilton so smiechom. Ten slaninový sendvič by ale zrejme vynechal. Od roku 2017 je totižto veľkým zástancom vegánstva.

Lewis Hamilton má v šampionáte už gigantický 47-bodový náskok pred Maxom Verstappenom. Keby mal v tíme aspoň silnejšieho kolegu, sezóna by mohla byť o čosi záživnejšia, ale Valtteri Bottas zatiaľ bodovo stráca aj na Verstappena. Je pravdou, že mu výrazne uškodil defekt v Silverstone, no môžeme polemizovať, či by s takým dominantným autom nemal byť aj napriek tomuto incidentu na míle vzdialený Red Bullu.

Hnev fanúšikov si, rovnako ako za čias Sebastiana Vettela, odnáša dominujúci tím. “Fanúšikovia a ľudia musia pochopiť, že toto nie je naša vina. Tlačiť sa dá na tých, ktorí prijímajú rozhodnutia a navrhujú autá, pravidlá — aby odviedli lepšiu prácu posúvajúc sa dopredu. Ak je to vôbec možné.”