logo F1online.sk

Norris o možnom konci Spa: Dnes je to len o peniazoch

Lando Norris
© McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík22. 8. 2022

Zotrvá jeden z najpopulárnejších a najlegendárnejších okruhov Formuly 1 v kalendári? Veľkej cene Belgicka končí v roku 2022 zmluva s Liberty Media a budúcnosť podujatia zostáva prudko otázna. Slávny okruh je medzi jazdcami aj fanúšikmi veľmi populárny, preto neprekvapí, aké sú odpovede na otázky o možnom konci tohto podujatia.

Problém je zrejmý. Spa bráni v zotrvaní v kalendári jediné – peniaze. Keby belgickí promotéri zaplatili to, čo arabskí šejkovia, dostali by od Stefana Domenicali a Liberty Media aj pätnásťročnú zmluvu. Záujem je veľký, ale miest v kalendári „len“ 23 alebo 24, takže hrozí, že tohtoročná Veľká cena Belgicka bude načas poslednou.

„Budem smutný,“ odpovedal Lando Norris na otázku, ako by sa cítil, keby VC Belgicka skončila. „Myslím si, že takmer všetko je dnes o peniazoch, čo je problém. Toto je biznis.“

Miest v kalendári skrátka nie je dostatok. V budúcom roku pribudne Las Vegas, vrátiť by sa mali Katar a Čína. Hlasno sa špekuluje o návrate Južnej Afriky. Prvou „obeťou“ zmien sa zrejme už stalo Francúzsko. Neistý je aj osud Belgicka, ktorý vraj závisí od toho, ako dopadnú rokovania s Južnou Afrikou.

„Je to škoda, Spa je jeden z najúžasnejších okruhov sezóny,“ hovorí Norris. „Pre Formulu 1 sú to historické preteky. Platí to aj pre Monako, ktoré pokiaľ viem, za svoje miesto v kalendári ani neplatí.“

„Podobné je to s Monzou. Myslím si, že pokým bude existovať Formula 1, mali by sa konať aj tieto podujatia,“ dodal.