logo F1online.sk

Veľká cena Belgicka sa vďaka ročnej zmluve udrží v kalendári

Spa-Francorchamps, Belgicko, ilustračné
© Sauber Media Hub
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík28. 8. 2022

Veľká cena Belgicka bude súčasťou kalendára F1 aj v roku 2023, avšak žiadne dlhodobé záruky od Stefana Domenicaliho a Liberty Media toto podujatie nedostalo. Promotéri sa s vlastníkom vysielacích práv dohodli na ročnom predĺžení kontraktu. Môžeme teda očakávať, že o rok si kolotoče špekulácií o osude Veľkej ceny Belgicka zopakujeme.

Začína byť už pomerne jasné, že návrat juhoafrického Kyalami sa v budúcom roku neuskutoční. Práve africké podujatie sa v médiách považovalo za hlavného konkurenta Spa-Francorchamps, no k finálnej dohode pravdepodobne nedôjde. V roku 2023 sa očakáva nové kolo rokovaní a ďalší „súboj“ medzi Južnou Afrikou a Belgickom. Ročná zmluva je jasným znakom toho, že Domenicali a Liberty Media majú o budúcnosti obľúbeného podujatia svoje pochybnosti.

Pokračuje sa aj v trende znižovania počtu európskych veľkých cien, ktoré postupne ustupujú podujatiam ako Las Vegas, Katar, Čína a jedného dňa možno aj Južná Afrika. Hoci ako niektoré zdroje naznačujú, ani v roku 2024 nemajú v Kyalami zďaleka nič isté.

Uvedieme tiež, že v roku 2024 by sme sa mohli dočkať premiéry tzv. rotujúcich podujatí. Je možné, že Liberty Media uvoľní v kalendári dve miesta, na ktoré sa každý rok dostane iná veľká cena.

„Formula 1 môže potvrdiť, že Veľká cena Belgicka bude v kalendári aj v roku 2023, keďže sa podarilo dosiahnuť dohodu o predĺžení spolupráce,“ uvádza sa v tlačovom stanovisku F1. „Ďalšie detaily o podobe budúcoročného kalendára budú zverejnené neskôr.“

Očakáva sa tiež, že podujatie dostane nový termín. Hovorí sa o júli.