logo F1online.sk

Spa, Kyalami alebo Sepang? Ako vyzerajú ich šance na miesto v kalendári?

Spa-Francorchamps, Belgicko, ilustračné
© Sauber Media Hub
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík16. 4. 2023

Tohtoročný kalendár mal pozostávať z neuveriteľných 24 podujatí. Po neplánovanom zrušení Veľkej ceny Číny sme sa dostali na číslo 23, čo je stále nový rekord. Môžeme si byť takmer stopercentne istí, že v budúcom roku je opäť plánovaných 24 podujatí. Komu sa podarí svoje miesto uhájiť a kto ho stratí?

Večný boj medzi tradíciou a novotami z dielne Liberty Media. V porovnaní s tohtoročným kalendárom sa v budúcom roku veľké zmeny neočakávajú. Najotvorenejšie sa hovorí o súboji na diaľku medzi belgickým Spa a juhoafrickým Kyalami.

Belgičania vlani podpísali iba ročné predĺženie kontraktu a v kuloároch zaznelo, že Liberty Media mala pôvodne v úmysle nahradiť legendárny belgický okruh legendárnym juhoafrickým okruhom. Politické boje neďaleko Johannesburgu však spôsobili, že Spa dostalo druhú šancu. Belgičania pritom majú v tomto roku v úmysle majiteľa vysielacích práv presvedčiť, že si zaslúžia dlhodobý kontrakt.

„Momentálne som omnoho optimistickejšia než takto pred rokom,“ povedala riaditeľka belgického podujatia Vanessa Maesová, ktorú cituje Formu1a.uno.

„Delegácia z F1 prišla tento mesiac a počas dvoch dní si prezrela zmeny na okruhu, vďaka ktorým budú nasledujúce preteky ešte úspešnejšie než tie v roku 2022. Sme presvedčení, že Spa-Francorchamps plne spĺňa požiadavky F1.“

„Splnili sme všetky podmienky a ďalšie stretnutie je naplánované už čoskoro,“ dodala Maesová.

Nezaháľajú však ani v Južnej Afrike, kde si dobre uvedomujú, ako sú blízko. Už v tomto roku boli šance na návrat prekrásneho Kyalami pomerne veľké a nie je dôvod domnievať sa, že by to pred rokom 2024 malo byť inak. Zmluvu na rok 2024 nemá podľa všetkého iba Spa, takže ak máme v budúcej sezóne zostať na čísle 24 podujatí, tak Belgičania a Juhoafričania bojujú o posledné voľné miesto.

„Aj keď Juhoafričania na neúspešné pokusy dostať sa do kalendára vynaložili značné finančné prostriedky, naďalej sa tešia veľkej vládnej a sponzorskej podpore,“ uviedol portál Formu1a.uno.

„Množia sa správy o pokračujúcich rokovaniach F1 s Kyalami, ktoré je pre Spa ako jeden z najikonickejších okruhov určite vážna hrozba,“ dodáva.

Šéf Formuly 1 Stefano Domenicali rád pripomína, že história a tradícia nestačia. Organizátori skrátka musia disponovať v prvom rade balíkom peňazí, bez neho nemá nič isté ani Spa, Monza či Monako. A práve finančné zdroje sú kameňom úrazu pre malajzijský Sepang, ktorého návrat by si taktiež mnohí tradiční fanúšikovia priali. V súčasnosti však o ňom môžu len snívať.

„Formula 1 je veľmi drahá,“ povedala malajzijská ministerka mládeže a športu Hannah Yeohová. „Museli sme čakať na dvadsať miliónov od vlády na celkové vylepšenie okruhu.“

„Ak by sme mohli hostiť veľkú cenu Formuly 1, už by sme to urobili, ale v súčasnosti si niečo také nemôžeme dovoliť. Nateraz tieto peniaze použijeme na naliehavé opravy,“ dodala ministerka, ktorá upresnila, že v Sepangu momentálne prebiehajú práce na preasfaltovaní okruhu.