logo F1online.sk

Podľa Vettela musí Ferrari zostať pokojné: Frustrácia nás nikam nedovedie

Sebastian Vettel
© Scuderia Ferrari Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala30. 8. 2020

Čím viac pretekov máme za sebou, tým viac sa Ferrari prepadá. V Maranelle majú plné ruky práce s tým, aby sa opäť dostali do konkurencieschopnej pozície, no je zrejmé, že to v dohľadom čase nezvládnu. To môže v tíme vyvolávať frustráciu, na ktorú upozorňuje Sebastian Vettel. Namiesto nej treba podľa neho zachovať pokoj.

Potom, čo obe Ferrari vypadli už v druhej časti kvalifikácie, v pretekoch skončili na trinástej a štrnástej priečke. Charles Leclerc sa síce v úplnom úvode vďaka skvelému štartu prepracoval až na ôsme miesto, ale akonáhle sa veľká cena poriadne rozbehla, začali ho súperi azda aj pískajúc si predbiehať. Razom vypadol z elitnej desiatky. Sebastian Vettel sa v nej pre istotu ani neukázal.

“Proste sme neboli dostatočne rýchli a v tejto fáze je to trochu ťažké. Nemôžete robiť zázraky,” hovoril v nedeľu podvečer Sebastian Vettel, ktorý sa môže na rozhodnutie Ferrari nepredĺžiť s ním zmluvu pozerať aj ako na vykúpenie. “Môžete nájsť pár desatiniek. V týchto pretekoch a tento víkend bolo ťažké nájsť dobrú rýchlosť, a ako som povedal, tento víkend sme sa toho veľa naučili.”

“Musíme sa postarať o to, že zostaneme pokojní a nezačneme byť frustrovaní. Frustrácia vás obyčajne nepovedie nikam,” upozornil štvornásobný majster sveta a momentálne trinásty muž šampionátu. “Tento víkend sme dostali plno lekcií, ale musíme zostať silní, pokope a robiť všetko, čo vieme. Ako tím nás čakajú dva dôležité preteky v priebehu najbližších dvoch týždňov, a na ne sa musíme koncentrovať. Musíme byť ale aj realisti, nemožno čakať zázraky.”

Sebastian Vettel tým naráža na preteky v Monze a v Mugelle. Mercedes s ich výkonnostnou výhodou môže oba poľahky vyhrať. Ak sa to podarí Lewisovi Hamiltonovi, na jubilejnej 1000. veľkej cene Ferrari vyrovná rekord Michaela Schumachera v počte víťazstiev. Pre Ferrari by to bol veľmi smutný pohľad, ak by sa na triumfujúceho Brita muselo pozerať pred svojimi fanúšikmi z nebodovaných priečok.

“Balík je, aký je. Nie sme takí silní, akí by sme chceli byť. Musíme ale zostať optimistickí a pozerať sa na tie dobré veci, aj keď ich nie je veľa,” uznal Vettel.

Rodák z Heppenheimu sa ešte pristavil pri dnešných pretekoch. V nich bolo najrýchlejšie auto s pohonnou jednotkou od Ferrari pod zadkom Kimiho Räikkönena, čo podľa Nemca naznačuje, že problém nebol len v pohonnej jednotke.

“Na jednej strane, keďže je Spa jedným z najnáročnejších okruhov na výkon a tento rok máme s výkonom problémy, tak sa prirodzene dalo čakať, že sa prepadneme. Ale myslím, že sme boli dokonca aj za ľuďmi, od ktorých sme o dosť rýchlejší, a to hlavne v deň pretekov. Hovorím o Sauberi (Alfe Romeo) a Haase, takže pravdepodobne je tu niečo, čo nie je úplne jasné,” rozoberá aktuálnu situáciu Vettel. “Dúfam, že toto bolo tak trochu špecifikom Spa, no musíme tvrdo zapracovať.”