logo F1online.skF1online.sk

Tragická smrť Craiga Breena: Írsky pretekár mal priam neuveriteľnú smolu

Craig Breen
© Twitter/Hyundai Motorsport
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík19. 4. 2023

Dni, ktoré nikdy nechceme zažiť, ale sú smutnou súčasťou motoršportu. 13. apríla zahynul v kokpite svojho špeciálu Hyundai i20 N írsky pretekár Craig Breen. Pretekanie miloval a pretekanie sa mu napokon stalo aj osudným. Po poslednej rozlúčke s milovaným Craigom v rodnom Írsku sa vedenie jeho tímu rozhodlo objasniť príčinu jeho smrti. Okolnosti nehody už nejaký čas kolovali po internete, ale teraz ich oficiálne potvrdil aj Hyundai ústami svojho šéfa pre motoršport Cyrila Abiteboula.

Bývalý šéf Renaultu sa vedenia divízie kórejskej automobilky ujal pred touto sezónou a bol smutným svedkom tragickej smrti svojho jazdca, s ktorým sa ešte pred dvoma mesiacmi tešil z celkového druhého miesta na Rely Švédska.

Je to obrovská tragédia a vôbec prvé úmrtie pilota WRC od 1. marca 1989, keď na svojom domácom podujatí zahynul Portugalčan Augusto Mendes. Po ňom tragicky zahynuli štyria spolujazdci (naposledy Jörg Bastuck v roku 2006) a poslednou obeťou najvyššej kategórie rely sa stal Craig Breen.

Okolnosti jeho smrti sú pritom až neuveriteľne nešťastné. Dlho sa o nich špekulovalo na internete, ale Hyundai sa ich rozhodol zverejniť citlivo až po poslednej rozlúčke so svojím jazdcom.

„Včera sa konala posledná rozlúčka s Craigom a pre nás všetkých to bolo veľmi emotívne obdobie,“ uviedol v oficiálnom stanovisku Cyril Abiteboul. „Emócie sú pritom stále čerstvé a veľmi smútime za Craigom, ktorý bol vynikajúcim človekom, tímovým kolegom, pretekárom a priateľom.“

„Pokiaľ ide o samotnú nehodu, môžeme povedať, že Craig sa zúčastnil na teste pred chorvátskou rely. Vozovka bola veľmi klzká a auto v relatívne nízkej rýchlosti zišlo z cesty, pričom narazilo do dreveného oplotenia. Stĺpik tohto oplotenia následne vnikol do kabíny skrz okno na strane jazdca.“

„Rýchlostná skúška bola okamžite zastavená a na miesto nehody dorazili záchranné tímy. Musíme pripomenúť, že spolujazdec James Fulton sa pri nehode nezranil a naše myšlienky patria aj jemu. Robíme všetko, čo je v našich silách, aby sme Jamesa v týchto zložitých chvíľach podporili,“ uviedol Abiteboul.

Pri čítaní týchto riadkov si nejeden fanúšik istotne spomenul na tragickú smrť Ayrtona Sennu v Imole. Tomu sa stalo osudným odtrhnuté koleso, ktoré ho zasiahlo do hlavy, a za nešťastím dal definitívnu bodku kus zavesenia, ktorý brazílskej legende prerazil prilbu. Ak by odtrhnuté časti leteli len o pár centimetrov iným smerom, možno by z nehody vyviazol bez následkov. Senna po svojej nehode utrpel fraktúru lebečnej kosti.

Niečo podobné sa počas jeho ťažkej nehody prihodilo aj Robertovi Kubicovi. Tomu do kokpitu vnikli oceľové zvodidlá a Poliaka takmer pripravili o život. Jeho príbeh však má aspoň aký-taký šťastný koniec, kým Breen bol na mieste mŕtvy. Aj tu rozhodovali centimetre; Breenov spolujazdec James Fulton vystúpil z auta po vlastných a nezranený.

„Craig bol z miesta nehody prevezený do nemocnice, ale jeho smrť bola okamžitá,“ uviedol šéf jeho tímu.

„Hyundai Motorsport a FIA spolupracujú na preskúmaní všetkých aspektov incidentu. Na základe doteraz zistených skutočností nedošlo k žiadnej poruche na aute, problému s pneumatikami alebo bezpečnostným vybavením. Miestna polícia vykonala na mieste nehody potrebné úkony,“ vyhlásil Abiteboul.

Ten tiež uviedol, že jeho tím sa chorvátskej rely „po dlhom a náročnom zvažovaní“ napokon zúčastní. Nasadí však len dve autá a obe v špeciálnom lakovaní na počesť milovaného člena tímu.

„Craig bol úžasný človek, a rovnako to platí aj o jeho rodine a priateľoch. Komunita rely sa skutočne spojila, čo je dôkazom toho, ako veľmi si ho vážila. Počas tohto víkendu sa uskutoční niekoľko iniciatív na Craigovu počesť,“ napísal Abiteboul.

Súvisiace články

Diskusia