logo F1online.sk

Strolla zamrzelo, že zahodil potenciálne pódium. Leclerca pozýva na pivo

Lance Stroll
© LAT Images/Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala3. 4. 2023

Štvrté miesto pre Lancea Strolla predstavuje jeho najlepší výsledok v sezóne. Teoreticky mohol byť aj lepší, keby v tretej zákrute nespravil chybu. Zároveň však treba podotknúť, že mohol byť aj oveľa horší, keby mu zas nepomohli červené vlajky. Kanaďan preto nemôže byť celkom spokojný.

Lance Stroll začať miešať kartami už na štarte, hoci neúmyselne. Pilot Aston Martinu zohral kľúčovú úlohu pri odstúpení Charlesa Leclerca po tom, čo ťukol do monopostu Ferrari. Monačan mu to však za vinu nekladie. Uvedomuje si, že Stroll už nemal kam ísť, keďže hneď vedľa seba mal Fernanda Alonsa, a tak nehodu označil za pretekový incident.

S Leclercovým hodnotením súhlasí aj Lance Stroll a cení si súperov chápavý pohľad. “Je od neho pekné, že to povedal. V noci ho pozvem na pivo,” žartoval s úsmevom na tvári. “Úprimne, podľa mňa to bol pretekový incident. Trať je úzka a v tretej zákrute som brzdil medzi ním a Fernandom. Nepohol som sa, no ocitol som sa v sendviči a došlo ku kontaktu. Preňho to bolo nešťastné. Ja som mal šťastie, že sa mi nepoškodilo auto.”

Stroll sa následne ocitol na siedmom mieste, z ktorého mu vyššie pomohol výjazd safety caru a červená vlajka. Zo štvrtej priečky však po reštarte kapituloval pred Gaslym, Russellom a Sainzom, no keďže všetci traja menovaní sa buď prepadli, alebo celkom vypadli, Strollovi zostala štvrtá priečka.

Mal však kus šťastia v nešťastí. Po druhom reštarte sa totiž ocitol v problémoch Pierre Gasly aj Fernando Alonso. Keďže Sainz dostal päťsekundový trest, Stroll vchádzal do tretej zákruty na virtuálnej tretej priečke. Tam však prebrzdil a spadol až do hĺbky poľa. Na jednej strane tak zahodil nielen body, ale aj potenciálne pódium, no na druhej strane mal šťastie, že riaditeľstvo pretekov okamžite prerušilo preteky a pozíciu mu de facto vrátilo.

“Boli to zábavné preteky. Pár vecí nám na konci nevyšlo, no prepieklo sa nám to,” odľahlo Lanceovi Strollovi. “Tvrdo som prebrzdil. Bol som na treťom mieste a vybehol som z trate, pretože som mal príliš studené pneumatiky. Fernanda zasiahli a roztočil sa, takže s načasovaním červenej vlajky sme mali šťastie. Berieme to, sú to dobré body.”

Kanaďan si istotne búchal hlavu o stenu, keď v tretej zákrute prebrzdil a spadol za bodovanú desiatku. “Určite som cítil napätie, frustráciu. V podstate som zahodil pódium.”

“Spočiatku to bol smútok a sklamanie, ale po prejdení cieľovej čiary som bol veľmi šťastný s výsledkom. Tých pár kôl dozadu som bol v tretej zákrute skleslý. Keď som sa bránil pred Carlosom, prebrzdil som a myslel som si, že som zahodil pódium. Mal som šťastie, že som sa vôbec vrátil na trať. Videli sme, ako sa Checo v sobotu zahrabal… Úprimne, stála pri nás Šťastena, že sme sa vrátili,” uzavrel nedeľu v Melbourne.

Súvisiace články