logo F1online.sk

Rozjarený Alonso vracia úder: Na pódiu už nie sú tri Red Bully

Fernando Alonso
© LAT Images/Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala3. 4. 2023

Tri veľké ceny, tri pódiá. Nie, toto nie je výsledková bilancia Sergia Péreza, ale Fernanda Alonsa. Španiel je z doterajšieho priebehu sezóny nadšený a jeho pohodu cítiť aj počas rozhovorov s novinármi. Tentoraz si uťahuje práve na účet spomínaného Sergia Péreza, ktorý sa v Albert Parku nedokázal dostať do elitnej trojky.

Celý tábor Red Bullu si na začiatku sezóny robil žarty z toho, že sa Aston Martin inšpiroval jeho koncepciou. Fernando Alonso si zrejme pamätá najmä na vyhlásenie Sergia Péreza, ktorý na popretekovej tlačovke v Bahrajne zahlásil, že je super mať na pódiu tri Red Bully. Samozrejme, narážal tým na prísediaceho Alonsa, ktorý sa v tej chvíli radšej tváril, že je neviditeľný.

Teraz nastal ten správny čas na odvetu. “Už na pódiu nie sú tri Red Bully… Keby tu bol Checo,” usmieval sa popod fúz Fernando Alonso na popretekovej tlačovke s odkazom na piate miesto mexického pretekára. Astúrčanovi sa prvýkrát v tejto sezóne stalo, že pred ním skončil iný monopost ako RB19.

Predbehol ho Lewis Hamilton z Mercedesu. “Ale nie, pravdupovediac Mercedesy boli silné aj v Džidde. V nedeľu to bolo medzi mnou a Georgeom o jednej desatinke. Bojoval som, aby som si na konci vyjazdil tých päť sekúnd. Bolo to veľmi tesné.”

Mercedes avizuje, že až do Imoly neprinesie žiadne nové komponenty. To by mohlo nakloniť misky váh na stranu Aston Martinu, ktorý neplánuje byť rovnako zdržanlivý. Fernando Alonso si myslí, že v najbližších týždňoch začne rozhodovať práve vývojové tempo jednotlivých tímov.

“Zdá sa, že kvalifikácia je už dosť dôležitá, pretože všetci majú veľmi podobnú pretekovú rýchlosť,” pokračoval Alonso. “Vstupujeme do veľmi zaujímavej časti sezóny: Ktorý tím bude vyvíjať najrýchlejšie? Za nami sú prvé tri preteky mimo Európy, na ktoré sa len s ťažkosťami prinášali vylepšenia. Odteraz však azda uvidíme väčšie zmeny v rozložení síl, možno sa to bude meniť od pretekov k pretekom podľa toho, kto prinesie niečo nové a dostatočne dobré.”

Aston Martin má k dispozícii viac hodín vo veternom tuneli a môže intenzívnejšie využívať počítačové simulácie CFD. Bude to však stačiť na Red Bull, Mercedes a Ferrari? Top tímy sú zvyknuté intenzívne vyvíjať.

Alonso necíti žiaden stres z toho, že by sa mala sezóna reštartovať. Uvedomuje si, že Aston Martin už získal množstvo vynikajúcich výsledkov. Každý ďalší bude bonus. “My zažívame skvelé obdobie. Vôbec sme nečakali, že skončíme na pódiu, možno ani raz za celú sezónu. A pozrite, po troch veľkých cenách máme tri pódiá. Všetko, čo príde teraz, bude už len plus.”

“Za tretie a štvrté miesto sme získali veľa bodov,” uvedomuje si pilot Aston Martinu, ktorý ich má na konte 65. To je už teraz viac ako za celý minulý ročník. “Chopíme sa každej príležitosti, no musíme sa naďalej učiť, ako tím rásť. Teraz azda aj mimo trate, pretože súperíme s Red Bullom, Mercedesom, Ferrari. To sú tímy, ktoré sú zvyknuté na vysoké vývojové tempo. My sa možno len učíme. Takže takýto rok 2023 berieme s veľkou pokorou. Uvidíme, ako to pôjde ďalej.”

Súvisiace články