logo F1online.sk

Alonso: Z vyjadrení Mercedesu máte vždy pocit, že vypadnú v Q2

Fernando Alonso
© Pirelli
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík1. 4. 2023

Zdá sa, že Aston Martin nakoniec nebude hlavným súperom Red Bullu v Austrálii. Zelený monopost v rukách Fernanda Alonsa bol v Bahrajne aj v Saudskej Arábii najbližším (hoci vlastne stále vzdialeným) prenasledovateľom lídra šampionátu, ale v Melbourne sa musel skloniť a tento pomyselný štafetový kolík odovzdať Mercedesu. Španielsky pretekár tým nebol vôbec zaskočený.

Aj pre problémy Sergia Péreza, ktorý do pretekov odštartuje z posledného miesta, si Mercedes robí zálusk na dvojité pódium. Naň v tomto roku hneď dvakrát vystúpil aj Fernando Alonso a po štarte zo štvrtého miesta zostávajú jeho šance na skompletizovanie hetriku stále vysoké.

„Nie, nebol som prekvapený formou Mercedesu, veď boli rýchli už v Džidde, takisto v druhom tréningu tu v Austrálii. Ich auto je rýchle vždy a všade,“ povedal po skončení kvalifikácie v Albert Parku Fernando Alonso pre britskú televíziu Sky.

„Keď čítate tie vyjadrenia, máte pocit, že s ich autom vypadnú už v Q2, ale takí pomalí nie sú,“ dodal s úsmevom dvojnásobný šampión.

Lewisa Hamiltona na diaľku podpichol vlastne aj George Russell, ktorý po kvalifikácii do vysielačky zahlásil, že Mercedes „nie je o sekundu pomalší“. To bola celkom evidentná narážka na komentáre jeho tímového kolegu. „Len dúfam, že naša strata nebude jedna sekunda,“ povedal sedemnásobný majster sveta vo štvrtok na tlačovej konferencii v Melbourne.

Španielsky matador svoje myšlienky ešte viac rozšíril pred mikrofónmi svojich krajanov z televízie DAZN a prorokuje, že práve Mercedes bude už čoskoro najväčšou nádejou fanúšikov na pretrhnutie dominancie Red Bullu.

„V Mercedese tvrdia, že chcú opustiť vývoj súčasného auta a stále sa ľutujú, ale v skutočnosti majú veľmi rýchle auto,“ hovorí Fernando. „V polovici sezóny budú určite bojovať o víťazstvá ako vlani v Brazílii.“

Alonso a všetci ostatní tak budú mať v pretekoch čo robiť. Mercedes sa nadychuje k ofenzíve a boj o pódiové priečky bude v nedeľu zaujímavý. Na Red Bull Maxa Verstappena si síce nikto netrúfa, ale odhadnúť rozloženie síl v nedeľných pretekoch v Albert Parku si dovolí málokto.

„Myslím si, že tu máme mnoho neznámych premenných, keďže sme vlastne nemali druhý voľný tréning. Takisto teploty budú v nedeľu veľmi odlišné, keďže nás čaká slnečné počasie. Asi nikto nie je plne pripravený na preteky, takže podľa mňa až v nedeľu zistíme, kto má lepšie pretekové tempo, manažment pneumatík a podobne,“ hovorí Alonso.

„Uvidíme, či aspoň Mercedes dokáže dobre odštartovať a nejakým spôsobom zastaviť Maxa, aby to preňho neboli nudné preteky,“ dodal Fernando.