logo F1online.sk

Max Verstappen má austrálsku pole position, hneď za ním sa radujú Mercedesy

Max Verstappen
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala1. 4. 2023

Kvalifikácia na Veľkú cenu Austrálie nepriniesla prekvapivého víťaza. Aj v Melbourne sa zo zisku pole position tešil Red Bull, a to zásluhou Maxa Verstappena. Holanďan poskladal skvelé kolo v tej najdôležitejšej chvíli.

Na okruhu Albert Park bolo v porovnaní s Bahrajnom a Saudskou Arábiou poriadne chladno. Viacero tímov malo problémy so zahriatím pneumatík, a tak museli absolvovať niekoľko prípravných kôl. Red Bull nebol výnimkou. Monopost Maxa Verstappena nepôsobil takým istým dojmom ako na predchádzajúcich veľkých cenách.

Nakoniec však všetko klaplo a Max Verstappen odjazdil skvelé kolo, v ktorom sa stopky zastavili na hodnote 1:16,732. K nemu sa dokázali priblížiť len Mercedesy. George Russell stratil 0,236 sekundy, Lewis Hamilton takmer dve desatiny.

Mercedesy budú s týmto výsledkom veľmi spokojné, hoci George Russell počas pokvalifikačného rozhovoru priznal, že ho výsledok aj trochu zamrzel. Dúfal totiž, že sa postaví na pole position. Stačili dva týždne a nálada v tábore strieborných šípov je oveľa lepšia.

Po sobote bude hromžiť Sergio Pérez. Mexický pretekár už v treťom tréningu pôsobil dojmom, akoby zabudol brzdiť. Viackrát zablokoval svoje kolesá a vyšiel mimo trať, čo sa mu stalo osudným aj v kvalifikácii. Pravdepodobne to však nebola chyba rodáka z Guadalajary. Vo vysielačke totiž poznamenal, že sa tímu stále nepodarilo vyriešiť problémy s autom, ktoré ho trápili v treťom tréningu. Zaberala pohonná jednotka aj po zložení nohy z plynu? To je jedna teória, ktorú počas kvalifikácie načrtol Karun Čandhok.

Aston Martin bol opäť v dobrej forme, ale tentoraz na svojho dodávateľa z Mercedesu nestačil Lance Stroll a ani Fernando Alonso. Španiel bude v nedeľu štartovať štvrtý, Lance Stroll až šiesty.

Ferrari sa nezapojilo do bitky o prvý rad na štarte. Carlos Sainz stratil na Maxa Verstappena päť desatín a skončil piaty, Charlesovi Leclercovi chýbala ďalšia desatinka, ktorá ho stála dve priečky naviac. Charles Leclerc po poslednom stinte uviedol, že nemal žiadnu priľnavosť. Carlos Sainz zas vyjadril nádej, že nedeľa bude lepšia vďaka zmenám v nastaveniach.

Sympatický výkon predviedol Alex Albon. Pilot Williamsu sa opäť prebojoval až do elitnej desiatky, v ktorej dokázal zdolať Pierrea Gaslyho a Nica Hülkenberga.