logo F1online.sk

Alonso sa nebude modliť za dážď, privítal by sucho

Fernando Alonso
© LAT Images/Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala31. 3. 2023

Keď si uvedomíme, že okruhy v Melbourne a v Džidde sú si veľmi podobné, nemôže nás prekvapiť, že sa Aston Martinu darí aj u protinožcov. Fernando Alonso sa celý deň pohyboval na popredných priečkach a chcel by v tom pokračovať. Na rozdiel od minulých rokov si preto neželá zásah z nebies.

Počas jeho pôsobenia v McLarene a v Alpine sa Alonso musel spoliehať na dážď, ak chcel získať naozaj dobrý výsledok. Od nového ročníka sa však na pódium dokáže dostať aj vlastnými silami. Aston Martin skrátka postavil vynikajúce auto.

“Bol to fajn piatok, je super byť späť v Austrálii,” pustil sa do hodnotenia piatkových jázd Fernando Alonso, ktorý v úvodnom tréningu obsadil štvrté miesto so stratou 0,527 sekundy a popoludní bol dokonca najrýchlejší pred Charlesom Leclercom a Maxom Verstappenom.

Spokojnosť je namieste, no týmto sa povinnosti Aston Martinu ani zďaleka nekončia. “V prvom tréningu sme venovali pozornosť niektorým testovacím komponentom, čo sme už chceli mať za sebou. V druhom tréningu sme mali k dispozícii len dvadsať minút, takže v sobotu nás čaká práca, najmä s pneumatikami. Z dnešného dňa nám chýbajú dlhé jazdy, ale zatiaľ sa zdá, že auto sa správa dobre.”

Viacerí piloti si v tohtoročných autách vôbec prvýkrát vyskúšali intermediálky, keď počas druhého tréningu začalo pršať. Skúseností s nimi však majú pramálo. Alonso preto dúfa, že v sobotu ich nebude musieť obuť. Aston Martin tentoraz nepotrebuje, aby do hry vstúpila ďalšia neznáma premenná.

“Uvidíme. Podľa predpovede by malo byť sucho. Uprednostnili by sme sucho, pretože v Džidde a v Bahrajne sme s týmto autom jazdili len na suchej trati,” vysvetľuje španielsky matador, ktorý sa v tejto sezóne pokúsi zaknihovať víťazstvo s poradovým číslom 33. “Suché preteky by sme privítali, ale mali by sme byť pripravení na akékoľvek podmienky.”

Alonsov tímový kolega Lance Stroll zažil rušný piatok. Viackrát vyšiel mimo trať a neraz mal namále, ale nakoniec všetko ustál bez väčšej ujmy. V prvom tréningu skončil desiaty, v druhom tréningu mu patrilo šestnáste miesto.

“Z auta som mal dobrý pocit. Prvý tréning sme využili na to, aby sme otestovali nové súčiastky. Máme veľa dát, ktoré budeme musieť večer prezrieť, aby sme sa aj ďalej učili o našom monoposte,” vysvetľuje Lance Stroll.

Kanadský pretekár nebol celkom spokojný. “V druhom tréningu sme neodjazdili toľko kôl, koľko by sme chceli, keďže pršalo. Všetky tímy však čelia rovnakému problému, takže si nemyslím, že by nás to stavalo do menej výhodnej pozície. Vďakabohu, zdá sa, že počasie sa v sobotu umúdri. Dnes to však bolo dosť nepredvídateľné, takže nikdy neviete!”