logo F1online.sk

Belgická uspávanka pre Hamiltona, Ferrari hlboko v poli porazených

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala30. 8. 2020

Víťazstvo s poradovým číslom 89 v kariére Lewisa Hamiltona. Žiaden zo súperov mu dnes objektívne príliš starostí nenarobil. Z druhého miesta sa “teší” Valtteri Bottas, tretí preťal cieľovú pásku Max Verstappen.

Preteky priniesli len jednu zaujímavú zápletku, keď v úvodných kolách vyletel Antonio Giovinazzi, ktorý nezvládol svoju Alfu Romeo vyletel z trate a trosky jeho monopostu zasiahli aj Georgea Russella, pre ktorého to bola takisto konečná. To spôsobilo výjazd safety caru. Všetci piloti to využili, aby absolvovali zastávku v boxoch a na týchto pneumatikách väčšina z nich vydržala až do cieľa.

Dianie na trati si profesorsky odkontroloval Lewis Hamilton. Ten nedal ostatným súperom šancu sa ani priblížiť a z Belgicka si odnáša zaslúžený triumf. Ani tímový kolega Valtteri Bottas, ani Max Verstappen ho nedokázali ohroziť.

Od úvodu sa nám o dianie na trati starali najmä piloti stredu poľa. Dobrý odpich sa podaril pilotom Renaultu, Pierrovi Gaslymu či Charlesovi Leclercovi. Pilot Ferrari bol chvíľu na ôsmom mieste, no potom sa začal prepadať. Do boxov prišiel v čase, keď jeho mechanici ešte neboli úplne pripravení, zastávka tak trvala vyše desať sekúnd, čo ho zosunulo poradím dolu. Ferrari sa dnes mimoriadne trápilo počas celých pretekov. Potvrdili sa tak slová pilotov, ktorí avizovali slabé pretekové tempo, čo ešte podčiarkla tragická výkonnosť pohonnej jednotky. Leclerc zastavil v boxoch dvakrát a skončil štrnásty, Vettel s jednou zastávkou trinásty.

Pochvalu si naopak zaslúži Renault a hlavne obaja piloti francúzskej stajne. Tí potvrdili výbornú výkonnosť na rovinkách. Daniel Ricciardo si zo Spa odnáša cenné štvrté miesto i bod za najrýchlejšie kolo. Esteban Ocon zavŕšil nedeľu na piatom mieste, keď sa v poslednom kole dokázal dostať cez Alexa Albona.

Pochvalu si zaslúži aj Pierre Gasly, ktorý si dnes dosť zapretekal, predviedol niekoľko pekných manévrov a finišoval ôsmy. Dokázal poraziť oboch pilotov tímu Racing Point, ktorí dnes veľa bodov nepozbierali. Lance Stroll finišoval na deviatom mieste, Sergio Pérez bol desiaty. Kanadský tím tak naďalej zostáva dlžný svojej povesti tretieho najrýchlejšie monopostu na rošte.