logo F1online.sk

V Racing Pointe sa prerátali: Boli sme príliš optimistickí

Sergio Pérez
© Racing Point
Milan Kubala
Milan Kubala30. 8. 2020

Racing Pointom sa v sobotu nedarilo tak, ako by sme od tímu s tohtoročným motorom Mercedesu a jeho takmer minuloročným monopostom očakávali. Pérez so Strollom obsadili len ôsmu a deviatu priečku. V Racing Pointe uznávajú, že si za to môžu sami. Pred kvalifikáciou mali totižto veľké oči.

Problémy prišli v druhej časti kvalifikácie, v ktorej sa okrem Mercedesov a Maxa Verstappena pokúsili dostať do Q3 aj Racing Pointy. Rýchlostne však nestačili na súperov s červenými gumami a všetko naznačovalo tomu, že na stredne tvrdej zmesi to nepôjde.

Po nasadení softov sa hravo prebojovali do prvej desiatky, no minuli o jednu sadu pneumatík viac, než dopredu čakali. Pre Péreza so Strollom to znamenalo, že na kvalifikačné finále im zostal len jediný pokus.

Otmar Szafnauer, šéf Racing Pointu, netajil sklamanie. “Myslím si, že sme boli trochu optimistickí s tými mediumkami. Mali sme v pláne dostať sa na nich do Q3, pripraviť sa na preteky. S postupom to vyzeralo veľmi tesne, možno by sa nám to podarilo. Ak áno, potom by sme v Q3 mali dve sady kvalifikačných pneumatík ako všetci ostatní.”

“Očakávali sme, že nás stredne tvrdé pneumatiky dostanú do ďalšej časti. Po prvom kole sme boli na desiatom a jedenástom mieste,” pokračuje rodák z rumunského Semlacu. V Racing Pointe si boli sebou veľmi istí. “Odjazdili sme to bez nášho kvalifikačného režimu, ktorý by nás trochu popohnal. Preto by bolo tesné, či postúpime alebo nie. Možno by sme postúpili, ale nechceli sme ísť do toho rizika.”

“Žiaľ, mali sme len jeden pokus (v Q3) a obaja piloti spravili v poslednej zákrute chybu, ktorá každého z nich stála pár desatín sekundy. A bolo to také tesné, že aj dve desatinky by vás, žiaľ, posunuli výrazne vpred,” poukázal na tesné výsledky Szafnauer. Ak by sa Pérezovi skutočne podarilo zlepšiť o dve desatiny, neštartoval by z ôsmeho, ale zo šiesteho miesta.

“Myslím, že druhý rad by pravdepodobne nebolo možné dosiahnuť, ale piate alebo šieste miesto áno — namiesto toho ôsmeho a deviateho miesta, keby sme mali ďalšiu sadu pneumatík. A trať sa tiež obyčajne trochu zrýchľuje. My sme sa do toho ale museli pustiť v tom prvom pokuse, pretože keby sme si gumy pošetrili na ten druhý a niečo by sa udialo, napríklad červená vlajka, tak by sme tie gumy nevyužili vôbec,” doplnil.

Nič ale nie je stratené. V Belgicku sa dá dobre predbiehať a Racing Point pôsobil v piatok na dlhších jazdách sebavedomo. “Tešíme sa, že pozbierame nejaké dobré body. Štartovacia pozícia tu nie je taká významná ako na iných miestach.”