logo F1online.sk

Rozlúčte sa so šplhaním na ochranné oplotenie. FIA zakázala tímom tradičnú oslavu

Sergio Pérez
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík30. 3. 2023

Poznáte to, keď sa na konci pretekov vyrútia mechanici najlepšieho tímu z garáže, vyšplhajú na ochranné oplotenie na boxovom múre a s radosťou vítajú svojho víťazného hrdinu? Tak niečo také, známe vo Formule 1 dlhé roky, už patrí do minulosti. Podľa portálu Motorsport.com Medzinárodná automobilová federácia tradičnú oslavu tímom zakázala.

Britský portál prišiel pred štartom austrálskeho víkendu s informáciou, podľa ktorej mechanici Red Bullu a Aston Martinu, ktorí v Saudskej Arábii naskákali na bezpečnostné oplotenie na cieľovej rovinke, aby privítali svojich hrdinov na prvých troch priečkach, tak urobili naposledy.

Od Veľkej ceny Austrálie totiž bude platiť, že sa podobné správanie zakazuje a neuposlúchnutie bude znamenať trest.

Jedná sa o reakciu na scény z podujatí v Bahrajne a Saudskej Arábii, na ktorých sme mechanikov Red Bullu mohli vidieť až na samom vrchu bezpečnostného oplotenia s polovicou tela prevísajúcou cez plot. Zdá sa, že bezpečnosťou posadnutému Nielsovi Wittichovi tento výjav nesmierne prekážal.

Podľa informácií portálu Motorsport.com sa v tradičných inštrukciách pred štartom podujatia, vydávaných riaditeľstvom pretekov pod Wittichovým vedením, objaví vetička, podľa ktorej je „v každom čase zakázané šplhať na bezpečnostné oplotenie na boxovom múre“ s odkazom na článok 2.3.2 prílohy H Športového kódexu.

Nejedná sa teda o nové pravidlo, len prísnejší výklad aktuálneho znenia športových predpisov. Wittich pritom vo svojich inštrukciách upozorňuje, že akékoľvek porušenie tohto predpisu bude znamenať „posedenie“ u komisárov, ktorí následne rozhodnú o potrestaní či nepotrestaní vinníka.

„Považuje sa za veľmi nepravdepodobné, že by takýto trest ovplyvnil výsledok pretekov pre jazdca či oslavujúci tím, ale napriek tomu by aj pokuta v čase rozpočtového stropu prinútila tímy sa zamyslieť,“ uvádza portál Motorsport.com.

Paradoxné pritom je, že v Melbourne nie je možné napodobniť scény videné v Bahrajne a v Saudskej Arábii, keďže v Albert Parku sú bariéry na cieľovej rovinke z tvrdeného skla, nie pletiva, takže fakticky nie je možné na nich vyliezť. Musíme si teda pár týždňov počkať, kým zistíme, či sa toto pravidlo bude skutočne dodržiavať alebo nie.

Je tiež dôležité pripomenúť, že je zakázané na oplotenie šplhať, nie sa vykláňať cez boxový múr. Tieto ochranné oplotenia totiž majú medzery, ktoré umožňujú tímom informovať svojich jazdcov prostredníctvom informačných tabúľ.

Súvisiace články